«Άνοιγμα» Ουκρανίας σε Δύση: Θέλει να αγοράσει όπλα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα

Η Ουκρανία θέλει να αγοράσει “αμυντικά” όπλα από τη Δύση για να αντιμετωπίσει “την επιθετικότητα” της Ρωσίας στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε ο Κουλέμπα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο το Κίεβο διαπραγματεύεται με τη Δύση “τη σύναψη συμφωνιών για επιπλέον παραδόσεις αμυντικών όπλων στη χώρα μας”, πρόσθεσε ο υπουργός χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι Ουκρανοί και οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν ξεκινήσει “να αναπτύσσουν μια σειρά μέτρων προκειμένου να συγκρατηθεί η Ρωσία”, συνέχισε ο Κουλέμπα. Πρόκειται για “πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, επίπονα οικονομικά χτυπήματα σε περίπτωση ενίσχυσης της ρωσικής επιθετικότητας”, καθώς και για “ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα απέφεραν “τα απαραίτητα αποτελέσματα”, διαβεβαίωσε ο Κουλέμπα.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και πολλές δυτικές χώρες έχουν εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες την έντονη ανησυχία τους για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προειδοποίησε χθες Τετάρτη τη Μόσχα κατά του “τραγικού λάθους” που θα αποτελούσε οποιοσδήποτε “στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός” στα σύνορα Ουκρανίας και Πολωνίας, κάτι που θα κόστιζε πολύ στη Ρωσία.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη μετά την προσάρτηση το 2014 της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία. Εξάλλου εδώ και επτά χρόνια στην ανατολική Ουκρανία μαίνεται πόλεμος με φιλορώσους, αυτονομιστές αντάρτες.

Φοβούμενοι περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης οι Δυτικοί διστάζουν να πουλήσουν όπλα στο Κίεβο. Οι Ουκρανοί τελικά κατάφεραν να αποκτήσουν κάποια αμυντικά συστήματα, κυρίως αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ