Ανησυχία στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για τη διακίνηση όπλων στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας και ζήτησε εκ νέου "να γίνουν απαρέγκλιτα σεβαστές η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου".

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την υποστήριξή τους στη "νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη" κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα στον αγώνα της κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης Φάταχ αλ Ισλάμ που παραμένει οχυρωμένη σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του βορείου Λιβάνου.

Σε διακήρυξή τους μη υποχρεωτικού χαρακτήρα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου να επιδείξουν υπευθυνότητα "προκειμένου να αποτρέψουν, με το διάλογο, την επιδείνωση της κατάστασης στο Λίβανο".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας "συναισθανόμενο την ανάγκη διεξαγωγής ελεύθερων και τίμιων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου και χωρίς καμιά ξένη ανάμιξη και επιρροή" ζήτησε από τα "πολιτικά κόμματα να ξαναρχίσουν τον εθνικό διάλογο ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη ρύθμιση όλων τα πολιτικών θεμάτων".

Το Συμβούλιο συμφώνησε στη διακήρυξη αυτή, αφότου ενημερώθηκε από την έκθεση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή Τέριε Ρεντ Λάρσεν που προειδοποιούσε για επιδείνωση της ήδη ανησυχητικής κατάστασης στο Λίβανο.
Πηγή: skai.gr