Κλείσιμο

Ανησυχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας για Β. Κορέα

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφλεντ «φιλοξενούν» στην Ουάσιγκτον τους ιάπωνες ομολόγους τους, τον υπουργό Εξωτερικών Νομπουτάκα Ματσιμούρα και τον Αμυνας Γιοσινόρι Ονο, για να συζητήσουν πώς μπορεί να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ράις δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία «ζητούν από τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις των έξι μερών» και ο Όνο πρόσθεσε ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας να διακόψει τις συνομιλίες και να αποδεχθεί ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα πυροδοτεί την ασφάλεια στην περιοχή.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο χώρες εκφράζουν «τη βαθιά ανησυχία τους» για τις πρόσφατες ενέργειες της Β. Κορέας, ωστόσο η Ράις τόνισε ότι η ανησυχία δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά τώρα πλέον ήρθε ο καιρός για τη «Βόρεια Κορέα να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της αυτή την ανησυχία».
Ο Ματσιμούρα τέλος πρόσθεσε πως ελπίζει η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι η κατάσταση στη χώρα «θα επιδεινώνεται» όσο καθυστερεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Επίσης οι δύο χώρες υπογράμμισαν μια σειρά «κοινών στρατηγικών στόχων», στους οποίους περιλαμβάνεται και η «ενίσχυση μιας ειρηνικής λύσης στα θέματα που αφορούν τα στενά της Ταϊβάν, αλλά μέσω διαλόγου».
Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι ελπίζουν να «ενθαρρύνουν την Κίνα να βελτιώσει τη διαφάνεια στις στρατιωτικές της υποθέσεις» και επιθυμούν να αναπτύξουν μια σχέση με την πολυπληθέστερη χώρα του Κόσμου και την καλούν να «διαδραματίσει ένα υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως».
Πηγή: skai.gr