Ανησυχία για τις προθέσεις της Πιονγκγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενημέρωσε τις διεθνείς υπηρεσίες για τα σχέδιά της να προχωρήσει στην εκτόξευση πυραύλου που θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο -κάτι που οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας θεωρούν πως αποτελεί προκάλυμμα για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με μεγάλο βεληνεκές.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ότι υπάρχει "ένα φάσμα επιλογών", συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να αποφασιστούν στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ δοκιμάσει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, περιλαμβανομένης της παραπομπής του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιδιώξει νέες κυρώσεις από τον Οργανισμό ή σκλήρυνση του υπάρχοντος εμπάργκο. Ακόμη, ενδέχεται να αναστείλει την παροχή της υπεσχημένης βοήθειας που είχε επιτευχθεί στο πλαίσιο της εξαμερούς συμφωνίας για την αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Και, επίσης, να επιβάλλει μονομερώς κυρώσεις.

"Η Βόρεια Κορέα, υπακούοντας στην διεθνή συνθήκη για την εξερεύνηση του διαστήματος, ενημέρωσε για τις προετοιμασίες της για την εκτόξευση του Kwangmyongsong-2, ενός πειραματικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου", μετέδωσε το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν καθόρισε την ημερομηνία της εκτόξευσης. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενημέρωσε και άλλες υπηρεσίες, όπως τον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας (ICAO) για την εκτόξευση προκειμένου να ενημερωθούν οι αεροπορικές εταιρίες.
Πηγή: skai.gr