Κλείσιμο

Ανησυχία για αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Ομπάμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι διακρίνει τον \"κίνδυνο\" αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε, κατά τη γνώμη του, να παρεμποδίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Ο κ. Μπαμπατζάν υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας \"ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε πέντε φορές προς τους αρμενικής καταγωγής υποστηρικτές του να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου\".

Ωστόσο, τόνισε ότι \"η νέα αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί περισσότερο σήμερα τις ευαισθησίες της Τουρκίας\" ως προς το θέμα του αρμενικού ζητήματος, που παρεμποδίζουν την Τουρκία και τη γειτονική της Αρμενία να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις.

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μην αναμειχθεί στη διαφορά αυτήν με την Αρμενία, \"Δεν θα ήταν λογικό για μια τρίτη χώρα να λάβει θέση ως προς το θέμα αυτό. Ένα αρνητικό βήμα εκ μέρους των ΗΠΑ θα βλάψει τη διαδικασία\" εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ερεβάν που ξεκίνησε το 2008, είπε ο Αλί Μπαμπατζάν.

Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει τις σφαγές των Αρμενίων, χωρίς ποτέ να τις χαρακτηρίσει γενοκτονία, για να μην δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκ των σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: skai.gr