Ανέτοιμη η Βρετανία

Ο πρόεδρος της Εταιρείας, Πάτρικ Κάνινγχαμ, είπε ότι στην περίπτωση μιας μεγάλης καταστροφής οι τοπικές αρχές δεν θα μπορούν να προσφέρουν παρά «συμβολική υποστήριξη». Η Εταιρεία αυτή εκπροσωπεί επαγγελματίες που ενέχονται στον προγραμματισμό διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών και τα μέλη της προέρχονται από την κυβέρνηση, τον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.
«Είναι απίστευτο. Ανησυχούμε ότι τα σχέδια μας δεν θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κοινού» φέρεται να δήλωσε ο Κάνινγχαμ.
Ο πρόεδρος του οργανισμού στη νότια Αγγλία, Ιαν Χουλτ, υποστήριξε ότι η Βρετανία είναι «πολύ, πολύ άσχημα προετοιμασμένη» για μια επίθεση σαν αυτή που σημειώθηκε στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 202 άνθρωποι.
Ο Κάνινγχαμ πρόσθεσε ότι δεν επικρίνει την αστυνομία, την πυροσβεστική και την υπηρεσία μεταφοράς ασθενών η χρηματοδότηση των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Προειδοποίησε όμως ότι οι τοπικές αρχές, που υποτίθεται ότι θα παίξουν ζωτικό ρόλο μετά από μια καταστροφή, μπορούν να τα βγάλουν πέρα με μια «παραδοσιακή βόμβα» του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, όχι όμως και με μια μεγάλη επίθεση. Το προσωπικό που θα πρέπει να οργανώσει την εκκένωση περιοχών, τη στέγαση ανθρώπων και την παροχή πληροφοριών στο κοινό δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και δεν είναι καλά εκπαιδευμένο.
«Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Κάτι πρέπει να γίνει» κατέληξε ο Χουλτ.
Πηγή: skai.gr