Ανεπαρκείς οι τουρκικές προτάσεις

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν χαρακτήρισε την Παρασκευή ανεπαρκείς τις προτάσεις της Τουρκίας για το άνοιγμα ενός λιμανιού σε κυπριακά πλοία.

Σε δηλώσεις του από το Ελσίνκι, ο Μ. Βανχάνεν σημείωσε ότι «τα όσα έχει πει η Τουρκία δεν είναι επαρκή και η ΕΕ θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Βανχάνεν συμπλήρωσε ότι οι προθέσεις αυτές της Άγκυρας είναι μεν ένα θετικό σημάδι, αλλά δε συνιστούν πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, την οποία η ΕΕ αναμένει από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Φινλανδό πρωθυπουργό, με δεδομένη την έλλειψη διευκρινίσεων από την πλευρά της Τουρκίας, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις επί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τη Δευτέρα, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μ. Βανχάνεν υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί βάση για απόφαση και είναι, ήδη, το προϊόν ενός συμβιβασμού μεταξύ των διαφορετικών απόψεων, που έχουν τα κράτη μέλη για το θέμα. Ανέφερε δε, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ενημερωθούν για «όποια στοιχεία διαθέτει η φινλανδική προεδρία σχετικά με την τουρκική πρόταση».

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό καθεστώς των τουρκοκυπρίων, ο Φινλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε αυτό το ζήτημα επισημαίνοντας, παράλληλα, πως «σε αυτή τη φάση επιμένουμε στο ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δικές τις υποχρεώσεις».

Η προετοιμασία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων, που είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής.

Με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά δεν υπέβαλε, όπως ανέμενε η φινλανδική προεδρία, συγκεκριμένες προτάσεις για τις προθέσεις της, το Ελσίνκι προχώρησε στην υποβολή κειμένου σχεδίου συμπερασμάτων, που αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των «25». Το σχέδιο αυτό κρίνεται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό για τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, με δεδομένο ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις όποιες προθέσεις της Άγκυρας. Το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας βασίζεται ουσιαστικά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβλέπει το πάγωμα ορισμένων κεφαλαίων για την Τουρκία, χωρίς, όμως, να υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των «25» επί του αριθμού των κεφαλαίων που θα πρέπει να παγώσουν. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια, στο σχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι θα μπορεί να ανοίγουν, χωρίς όμως να κλείνουν, μέχρις ότου να επιβεβαιώσει η Επιτροπή ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε σχέση με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά στο σχέδιο συμπερασμάτων της φινλανδικής Προεδρίας έχουν συμπεριληφθεί αναφορές για την ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και επίλυσης των διμερών και κυρίως των συνοριακών διαφορών, ενώ καλείται ακόμη η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Αναφορικά με την εξέταση της προόδου της Τουρκίας επισημαίνεται στο Σχέδιο ότι το Συμβούλιο θα ζητήσει από την Επιτροπή να ετοιμάσει ειδική έκθεση, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που υιοθετεί, για την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί επί των θεμάτων που συνδέονται με την αντιδήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων της φινλανδικής προεδρίας έχει απαλειφθεί η αναφορά που υπήρχε στην εισήγηση της Επιτροπής για την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εντός του 2007.

Συνάντηση Ρεν Ταλάτ. Στο μεταξύ, συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Όλι Ρεν είχε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Μ. Ταλάτ υποστήριξε ότι τα αιτήματα που προβάλει η Κύπρος σε σχέση με την Τουρκία αποτελούν υπερβολικές προϋποθέσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση για άρση της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας το συντομότερο δυνατόν, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σημείωσε ότι οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε το αργότερο στις αρχές Απριλίου του 2007 να επαναληφθούν ουσιαστικές συζητήσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: skai.gr