Ανεξαρτησία πάση θυσία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, κ. Λούτφι Χαζίρι, δήλωσε στην αλβανική υπηρεσία του BBC ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν μπορεί να τεθεί προς διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε το σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι ως κάτι οριστικό που αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη λύση για το Κόσοβο.

Ο Χαζίρι δήλωσε ότι η Σερβία θα πρέπει να αποδεχτεί μια τέτοια λύση, που θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα δώσει ώθηση στη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του αυτές αποτελούν απάντηση στις δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών,  Βουκ Γέρεμιτς, ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο Κόσοβο, υπό την προϋπόθεση ότι η περιοχή θα μείνει στο πλαίσιο της Σερβίας.

Η Αστυνομία του Μαυροβουνίου επιβεβαίωσε την απέλαση του Σέρβου Επισκόπου, Μιλέσεβα Φιλάρετου από το Μαυροβούνιο στη Σερβία, επειδή είχε εισέλθει παράνομα στην επικράτεια του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την αστυνομία δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα στον Επίσκοπο Φιλάρετο, στη συνοριακή δίοδο του Ράντσε, στις 8 Ιουλίου, επειδή το όνομά του συγκαταλέγεται στον κατάλογο ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες πως παρέχουν βοήθεια στους καταζητούμενους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICTY).
Πηγή: skai.gr