Κλείσιμο

Αναβολή του Brexit εώς τις 30 Ιουνίου ζητά η Μέι από την ΕΕ

Μικρής διάρκειας παράταση του Άρθρου 50 για το Brexit θα ζητήσει τελικά η Τερέζα Μέι με την επιστολή που θα απευθύνει εντός της ημέρας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, τον οποίο επικαλούνται πολιτικοί συντάκτες, είπε το πρωί ότι η κυβέρνηση «δε θα ζητήσει μακρά παράταση».

Όπως εξήγησε, «έχει βάση το επιχείρημα να δοθεί στο κοινοβούλιο λίγος περισσότερος χρόνος για να συμφωνήσει πως θα προχωρήσουμε, αλλά ο λαός αυτής της χώρας περιμένει σχεδόν τρία χρόνια τώρα.

»Έχει βαρεθεί με την αδυναμία του κοινοβουλίου να λάβει μια απόφαση και η πρωθυπουργός συμμερίζεται τον εκνευρισμό του».

Η κα Μέι είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι αν δεν επικύρωναν τη συμφωνία του Brexit πριν από το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έπρεπε να περιμένουν μία μεγαλύτερης διάρκειας παράταση του Άρθρου 50.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο οι Brexiteer υπουργοί την απείλησαν με παραιτήσεις σε περίπτωση που η παράταση διαρκέσει πέρα από τρεις μήνες.

Η διάρκεια της παράτασης που θα ζητά με την επιστολή της η κα Μέι θα αποκαλυφθεί με η δημοσιοποίηση αυτής.

Η ίδια είχε αναφέρει πως μια μικρή παράταση θα διαρκούσε έως τις 30 Ιουνίου, πριν από την έναρξη της νέας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο