Κλείσιμο

Αναβάλλεται Ι η κλωνοποίηση ανθρώπου

Με 80 ψήφους υπέρ και 79 κατά, η νομική επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τοποθετήθηκε υπέρ της αναβολής για δυο χρόνια της οποιασδήποτε απόφασης που αφορά την κλωνοποίηση ανθρώπων.
Η αναβολή αυτή ζητήθηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ ο ΟΗΕ ήταν βαθιά διχασμένος για το ζήτημα αυτό.
Από τη μια πλευρά η Κόστα Ρίκα, οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και περισσότερες από 50 άλλες χώρες υποστηριζόμενες από το Βατικανό, ζητούσαν την υιοθέτηση, πριν από την προσεχή χρονιά, μιας διεθνούς σύμβασης που θα απαγορεύει την οποιαδήποτε μορφή κλωνοποίησης ανθρώπου.
Από την άλλη, το Βέλγιο η Βρετανία, η Κίνα και μια σημαντική μειονότητα χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία εκτιμούν ότι μια περιορισμένη κλωνοποίηση «ανοίγει τις προοπτικές για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων και της ανθρωπότητας στο σύνολό της».
Χωρίς την αναβολή αυτή για δυο χρόνια, η νομική επιτροπή του ΟΗΕ θα έπρεπε να αποφανθεί χωρίς καθυστέρηση για την πρόταση της Κόστα Ρίκα ή για την βελγική πρόταση.
Ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέιμς Κάνιγχαμ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της νομικής επιτροπής εκτιμώντας ότι 100 κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να ψηφίσουν για την απαγόρευση της οποιασδήποτε μορφής κλωνοποίησης ανθρώπου. «Μια πλήρης απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρώπων θα πρέπει να γίνει διεθνής κανόνας», τόνισε.
Από την πλευρά του ο βέλγος πρεσβευτής, Μάρκ Πεκστίν, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία, ότι είναι σύμφωνος για μιαν αναβολή διότι, όπως εκτίμησε, «μια σύμβαση για το ζήτημα πρέπει να είναι παγκόσμια, ή εν πάσει περιπτώσει, όσο το δυνατόν πιο παγκόσμια».
Πηγή: skai.gr