Ανατολίτικο παζάρι Άγκυρας: Ζητά μαχητικά από τις ΗΠΑ, αλλά χτυπά και την πόρτα της Ρωσίας!

Στο γνώριμες πρακτικές ανατολίτικου παζαριού κινείται η Άγκυρα μετά το φιάσκο με τη (μη) απόκτηση των μαχητικών F-35...

Η Τουρκία επιδιώκει να καλύψει το κενό που διαμορφώνεται με την Ελλάδα με την απόκτηση υπερσύγχρονων αεροσκαφών όπως τα Rafale, τον εκσυγχρονισμό των F-16 την απόκτηση οπλικών συστημάτων αλλά και την απόκτηση των Belharra. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ, υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ, με το οποίο ζητάει 40 F-16 Block 70 ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διαθέσιμο στα συγκεκριμένα μαχητικά, ενώ ζητά και αναβάθμιση για 80 μαχητικά F-16 που έχει ήδη Block 40, 50, 52, καθώς θέλει να τα φέρει στο επίπεδο Viper, δηλαδή στο αντίστοιχο που αναβαθμίζονται τα ελληνικά F-16. Η Άγκυρα επιδιώκει δηλαδή την απόκτηση συνολικά 120 σύγχρονων μαχητικών. 

Η επιστολή έχει φτάσει στους παραλήπτες της, αλλά για ένα τόσο πολύπλοκο πολιτικό θέμα υπάρχουν διαδικασίες, καθώς θα περάσει από το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.  

Ταυτόχρονα όμως η Άγκυρα έχει στείλει ανάλογη επιστολή και στη… Ρωσία, προφανώς για να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ, με τις οποίες ζητά να μάθει διαθεσιμότητες για μαχητικά που μπορεί να εξάγει στη γείτονα.
 

Πηγή: skai.gr