Αναστάτωση στην Ισπανία: Η γη τρέμει στη Γρανάδα - Ο Σάντσεθ απευθύνει έκκληση για ηρεμία

Στην περιοχή της Γρανάδας, στη νότια Ισπανία, σημειώθηκαν πολλές σεισμικές δονήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, από τις οποίες δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Ωστόσο προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της, στους οποίους έσπευσε να απευθύνει έκκληση για ηρεμία ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

"Πολλοί σεισμοί έκαναν ξανά να τρέμει το έδαφος στην Γρανάδα απόψε. Καταλαβαίνω την ανησυχία χιλιάδων ανθρώπων. Πρέπει τώρα να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πολλές φωτογραφίες, που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν κατοίκους με το παλτό πάνω από τις πιτζάμες να έχουν βγει στον δρόμο μέσα στη νύχτα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο (IGN), οι τρεις σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές χθες, Τρίτη, το βράδυ στην Γρανάδα και τα περίχωρά της ήταν μεγέθους από 4 ως 4,5 βαθμών. Το Σάββατο επίσης σεισμός 4,4 βαθμών είχε γίνει αισθητός στην Ατάρφε και την Σάντα Φε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων.

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, σχεδόν 300 σεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το ινστιτούτο, εκ των οποίων περίπου σαράντα έχουν γίνει αισθητοί από τον πληθυσμό.

Μετά τον σεισμό του Σαββάτου αναφέρθηκαν μόνον κάποιες ζημιές, όπως ρωγμές σε τοίχους ή από την πτώση αντικειμένων (βιβλία, πιατικά) εκεί που εντοπίστηκε το επίκεντρο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Ωστόσο αυτή η "σεισμική δραστηριότητα είναι συνηθισμένη" στην περιοχή, συνεχίζει το IGN, "κυρίως εντός της κεντρικής ζώνης της Βαϊτικής οροσειράς", στη νότια Ισπανία, η οποία έχει την μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο, καθώς εκεί "συναντώνται η αφρικανική με την ευρασιατική πλάκα".

"Οι επιφανειακοί σεισμοί μικρού ως μετρίου μεγέθους" που σημειώνονται εκεί είναι πολλοί, αλλά ορισμένοι παρουσιάζουν "περιστασιακά μεγάλη ένταση", προσθέτει.

Λέγοντας ότι πρόκειται βεβαίως για μια "ανησυχητική" κατάσταση, ο δήμαρχος της Γρανάδας Λουίς Σαλβαδόρ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σήμερα το πρωί, καθώς, όπως σημείωσε μιλώντας στην ισπανική δημόσια τηλεόραση, αυτές οι "επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις (...) επιτρέπουν να αποφευχθεί ένας πολύ πιο ισχυρός και καταστροφικός σεισμός".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ