Κλείσιμο

Ανακρίσεις για κατασκοπεία

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ( FSB ) διέταξαν ανακρίσεις για κατασκοπεία με βάση τις δηλώσεις του πρώην πράκτορα Αντρέι Λουγκοβόι για διασυνδέσεις του εξόριστου ρώσου δισεκατομμυριούχου Μπόρις Μπερεζόφσκι και του δολοφονηθέντος πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η υπηρεσία ανακρίσεων της FSB, με τη σύμφωνη γνώμη της γενικής εισαγγελίας της Ρωσίας, διέταξε ανακρίσεις για κατασκοπεία στη βάση των διακηρύξεων του Αντρέι Λουγκοβόι δήλωσε εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

Ο Λουγκοβόι θεωρείται βασικός ύποπτος στις έρευνες για τη δολοφονία του Λιτβινένκο,αν και ο ίδιος το διαψεύδει.

Η Βρετανία έχει ζητήσει επισήμως από τη Μόσχα την έκδοση του Αντρέι Λουγκοβόι στον οποίο η βρετανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για το φόνο Λιτβινένκο.

Το Σύνταγμα της Ρωσίας απαγορεύει την έκδοση πολιτών της και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ανοησία το αίτημα για έκδοση του Αντρέι Λουγκοβόι .

Εάν οι άνθρωποι που μας απέστειλαν ένα τέτοιο αίτημα αγνούν πως, με βάση το ρωσικό Σύνταγμα ,οι ρώσοι πολίτες δε μπορεί να εκδοθούν προς μια ξένη χώρα, τότε το αίτημά τους αμφισβητείται, δήλωσε ο Πούτιν .

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκεί Λαβρόφ έχει κατηγορήσει τη Βρετανία ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση δολοφονίας του Λιτβινένκο για πολιτικούς σκοπούς.
Πηγή: skai.gr