Ανακοίνωση Άγκυρας για ζώνη ασφαλείας στη Συρία - Ικανοποίηση του Ερντογάν

Πανηγυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης, και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά, για την εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Οι κοινές περιπολίες Τουρκίας - ΗΠΑ για τη διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας στη Συρία προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και θα συνεχιστούν, ανακοίνωσε την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο ’μυνας. 

"Οι χερσαίες και από αέρος κοινές περιπολίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επιβλέψουν τις δραστηριότητες για την εγκαθίδρυση της ζώνης ασφαλείας με προσοχή και ακρίβεια και να επιτηρήσουν τις πρακτικές επί του πεδίου με βάση το πρόγραμμα" ανέφερε το τουρκικό υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης κοινής χερσαίας περιπολίας στη Συρία.

Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης πως συνεχίζονται χωρίς καθυστέρηση οι κοινές προσπάθειες για "την καταστροφή καταφυγίων των τρομοκρατών και συγκέντρωση του οπλισμού τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι για την αποχώρηση των τρομοκρατών και ως επακόλουθο την επιστροφή των Σύρων στην περιοχή".

Νωρίτερα την Κυριακή στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη κοινή χερσαία περιπολία για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία.

Οχήματα με τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με εκείνα στη Συρία που έφεραν σημαίες των ΗΠΑ περίπου 15 χλμ. ανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Ακτσάκαλε, κοντά στην Τελ Αμπιάντ της Συρίας.

Με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα να υπερίπτανται για λίγο, κατευθύνθηκαν νότια όπου παρέμειναν για αρκετές ώρες προτού επιστρέψουν στην Τουρκία.

Στις 7 Αυγούστου, στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και έναν ειρηνευτικό διάδρομο για τη διευκόλυνση των κινήσεων εκτοπισμένων Σύρων που θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συμφώνησαν επίσης να εγκαθιδρύσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων.

Μια εξαμελής ομάδα των ΗΠΑ έφθασε στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 12 Αυγούστου για να κάνει τις προετοιμασίες για το κέντρο.

Η συμφωνία προέβλεπε επίσης την εγκαθίδρυση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της εκκαθάρισης της περιοχής από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Στις 24 και 29 Αυγούστου καθώς και στις 5 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ και η Τουρκία πραγματοποίησαν επίσης αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Η εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία θα πρέπει να δημιουργηθεί χωρίς καθυστέρηση, είχε διαμηνύσει ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ στον αμερικανό ομόλογό του Τζότζεφ Ντάντφορντ στις 7 Σεπτεμβρίου.

«Θέμα εβδομάδων»

"Η Τουρκία καταστρέφει όλες τις παγίδες που βρίσκονται στο δρόμο της στη Συρία και θα λύσει τα θέματα στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη σε μερικές εβδομάδες" δήλωσε από πλευράς του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ του Σαββάτου από το Εσκίσεχιρ.

"Έχουμε εξουδετερώσει εν μέρει την παγίδα κατά της χώρας μας στη Συρία. Τώρα, έχουμε τα ανατολικά του Ευφράτη στην ατζέντα μας. Θα  λύσουμε (το θέμα)  τελείως σε λίγες εβδομάδες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο" διεμήνυσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας παραδέχθηκε πάντως την Κυριακή πως η ’γκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν συνεχείς διαφωνίες σχετικά με την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας».

"Διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ζώνη ασφαλείας, αλλά βλέπουμε πως σε κάθε βήμα αυτό που εμείς θέλουμε και εκείνο που εκείνοι έχουν στο μυαλό τους δεν είναι το ίδιο πράγμα" είπε ο Τούρκος πρόεδρος. "Φαίνεται πως ο σύμμαχός μας επιδιώκει μια ζώνη ασφαλείας για την τρομοκρατική οργάνωση, όχι για εμάς. Απορρίπτουμε αυτήν την προσέγγιση".

Η περιοχή της ζώνης ασφαλείας ελέγχεται ως επί το πλείστον από τις κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχων των ΗΠΑ τις οποίες όμως η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr