Ανακάμπτει η Ρουαγιάλ

Η υποψήφια του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές Σεγκολέν Ρουαγιάλ έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος έναντι του δεξιού αντιπάλου της Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δύο νέες σημερινές σφυγμομετρήσεις που τους δίνουν από 50% στον καθένα στον δεύτερο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από την πρόσφατη δημόσια παρουσία της Ρουαγιάλ, η οποία θεωρήθηκε επιτυχημένη και την ανακοίνωση της νέας προεκλογικής της ομάδας. Μέχρι σήμερα η Ρουαγιάλ υπολειπόταν έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες του Σαρκοζί, κυρίως λόγω των αβλεψιών της κυρίως στα θέματα διεθνούς πολιτικής.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας LH2, που πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Φεβρουαρίου, η Ρουαγιάλ κερδίζει 2% και στον πρώτο γύρο φέρεται να συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο 27%, ενώ ο Σαρκοζί χάνει 3% και στον πρώτο γύρο πιστώνεται με 30%. Για τον δεύτερο γύρο η δημοσκόπηση τους φέρει ισοδύναμους. Στην προηγούμενη δημοσκόπησή της, η εταιρεία έδινε 54% στον Σαρκοζί και 45% στη Ρουαγιάλ.

Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ποσοστά του, που τον φέρουν σταθερά στην τρίτη θέση με 17%, ενώ ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που είχε κατορθώσει να περάσει στον δεύτερο γύρο στις εκλογές του 2002 δεν κατορθώνει να ξεπεράσει το 13%.

Σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ipsos, που διενεργήθηκε στο ίδιο διάστημα, δείχνει επίσης πως η διαφορά ανάμεσα στους δύο κύριους μονομάχους είναι μικρότερη απ’ ότι στην προηγούμενη δημοσκόπησή της, που έφερε τη διαφορά στο 54% -46% υπέρ του Σαρκοζί.

Στη δημοσκόπηση, η Ρουαγιάλ για τον πρώτο γύρο κερδίζει τρεις μονάδες και φθάνει το 26% , αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του Σαρκοζί, ο οποίος μολονότι χάνει δύο μονάδες προηγείται με 31%, δηλαδή με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

\"\"Ο κεντρώος υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Μπαϊρού τόνισε χθες πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι μεστή απειλών, αναφορικά με τις \"εσωτερικές έριδες στο Ισλάμ\" και τάχθηκε υπέρ μίας στιβαρής στάσης έναντι του Ιράν, χωρίς όμως να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

Δηλώνοντας \"ιδιαίτερα υπερήφανος για ότι έκανε η Γαλλία κατά τη στιγμή της επέμβασης στο Ιράκ\", ο Μπαϊρού τόνισε σε εκπομπή του πρώτου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης TF1 πως η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ ήταν \"ένα πολύ σοβαρό ιστορικό λάθος\".

\"Αυτό που έγινε και κυοφορείται στη Μέση Ανατολή είναι μία έγνοια για όλον τον κόσμο. Βλέπω πολύ βαριά σύννεφα, εκείνο που βλέπουμε κι εκείνο που δεν μπορούμε να διακρίνουμε, κυρίως εσωτερικές έριδες στο Ισλάμ\", τόνισε ο κεντρώος ηγέτης.

Όσον αφορά το ιρανικό οπλοστάσιο, ο Μπαϊρού εκτιμά πως πρόκειται για ένα \"πράγμα που οι δημοκρατίες δεν πρέπει να αποδεχθούν. Προς τούτο θα πρέπει να είναι αλληλέγγυες η μία στην άλλη, υπό την προϋπόθεση ότι καμμία δεν πρόκειται να ξεκινήσει κάποια ανεξέλεγκτη δράση\".

Ο Μπαϊρού τάχθηκε υπέρ μίας \"απολύτως ρητής\" θέσεως έναντι του Ιράν. \"Έχουμε υπογράψει μία συνθήκη, έχετε μεν δικαίωμα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια, κανένα δικαίωμα δε στα στρατιωτικά πυρηνικά\", πρόσθεσε ο ίδιος, τασσόμενος υπέρ μίας \"συνδυασμένης δράσης ως προς τις κυρώσεις\", αλλά τονίζοντας ότι θα πρέπει να \"αντικρίζουμε με πολύ μεγάλη σύνεση\" τις \"σειρήνες της επέμβασης\".

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εκτιμώντας πως \"όσο περισσότερο εκτείνεται η ΕΕ, τόσο αποδυναμώνεται\", κι εκφράσθηκε υπέρ μίας \"προνομιακής σχέσης\" της Άγκυρας με τις ευρωπαϊκές χώρες.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr