Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος στην Κροατία

Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος στην Κροατία
Ομαδικός τάφος, που ενδεχομένως να περιέχει τις σορούς 4.500 ανθρώπων που εκτελέσθηκαν περί τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον πρώην κομμουνιστικό καθεστώς, ανακαλύφθηκαν στα περίχωρα του Ζάγκρεμπ, μεταδίδει σήμερα η κρατική τηλεόραση κι ο Τύπος της Κροατίας.

Πρόκειται για έξι σπήλαια κοντά στη Χάρμιτσα, στην περιοχή του Ζάπρεσιτς, κοντά στα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία. Η ανάλυση των οστών απέδειξε πως ανήκουν σε ανθρώπους, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Μεταξύ των ενταφιασμένων θυμάτων περιλαμβάνονται στρατιώτες του κροατικού καθεστώτος Ούστασι, συμμάχων των Ναζιστών, αλλά και περίπου 500 αξιωματικοί του γερμανικού στρατού, τονίζεται στην εφημερίδα Γιούταρνι Λιστ.

Ο εκπρόσωπος του κροατικού γραφείου της Επιτροπής Ελσίνκι για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Ζβονίμιρ Τσίτσακ τονίζει στην ίδια εφημερίδα πως τα θύματα πιθανώς \"ήσαν μέλη της 39ης μεραρχίας της Βέρμαχτ, η οποία αποτελείτο από κροάτες στρατιώτες υπό γερμανική διοίκηση\".

Η μεραρχία αυτή είχε παραδοθεί στους κομμουνιστές παρτιζάνους του στρατάρχη Τίτο κοντά στην κροατική πόλη Ριέκα, στις αρχές του 1945. Οι αντάρτες τους εκτέλεσαν και πέταξαν στα σπήλαια της Χάρμιτσα. Η εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των εκτελεσθέντων εικάζονται με βάση τις μαρτυρίες από το γεγονός.

Σύμφωνα με τον Τσίτσακ στην περιοχή μπορεί να βρεθούν κι άλλοι ομαδικοί τάφοι με θύματα από την ίδια περίοδο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι, αθίγγανοι, κι Εβραίοι είχαν σφαγιασθεί από τους κροάτες Ούστασι, που ανατράπηκαν από το γιουγκοσλάβικο αντάρτικο του Τίτο.
Πηγή: skai.gr