Αμφισβητούνται οι αυτοκτονίες στο Γκουαντάναμο

Συγκεκριμένα, οι γονείς των Σαουδαράβων που βρέθηκαν κρεμασμένοι στα κελιά τους αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτοχειρίας καθώς οι δύο νεαροί ακολουθούσαν πολύ αυστηρό μουσουλμανικό κώδικα συμπεριφοράς που απαγορεύει την αυτοκτονία. Νεκρός στο κελί του βρέθηκε και ένας κρατούμενος από την Υεμένη.
Να κλείσει το Γκουαντάναμο ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ακόμα και Αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί ζητάνε να σταματήσει η απάνθρωπη πρακτική κράτησης προσώπων χωρίς προηγούμενη δίκη και καταδίκη.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα στείλει ομάδα της στο αμερικανικό στρατόπεδο στην Κούβα για να αποτιμήσει την κατάσταση διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια τακτική διαδικασία και όχι για επίσημη έρευνα όσον αφορά τα αίτια των θανάτων. Στο μεταξύ Βρετανία, Γερμανία και Δανία καλούν την Ουάσιγκτον να ερευνήσει το συμβάν της αυτοκτονίας τριών κρατουμένων και να κλείσει τη φυλακή στο Γκουαντάναμο.
Ακόμα και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί ζητάνε να σταματήσει η απάνθρωπη πρακτική κράτησης προσώπων χωρίς προηγούμενη δίκη και καταδίκη. Ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας, Αρλεν Σπέκτερ, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους εγκλείστους κρατούνται επί χρόνια ολόκληρα με βάση έωλες και αναπόδεικτες φήμες.
Υπέρμαχοι των κρατουμένων σημείωσαν ότι για τους θανάτους την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μπους. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο καθηγητής Νομικής Μάρκ Ντένμπο, συνήγορος κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, είπε ότι ένας από τους τρεις αυτόχειρες, αν και βρισκόταν σε πλήρη απόγνωση, δεν είχε πληροφορηθεί ότι επρόκειτο να απελευθερωθεί μαζί με άλλους 140 συγκρατούμενούς του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Περιγράφοντας την κατάσταση ο καθηγητής λέει ότι πολλοί από τους δεσμοφύλακες και ανακριτές λένε στους κρατουμένους ότι δεν πρόκειται να βγουν από το κολαστήριο τα επόμενα τριάντα χρόνια εντείνοντας έτσι την απελπισία τους.
Πηγή: skai.gr