Αμερικανός υπουργός Άμυνας για Βενεζουέλα: Ολες οι επιλογές στο τραπέζι

Οι επιλογές του Πενταγώνου είναι «προσαρμοσμένες σε διάφορες συνθήκες» τόνισε την Παρασκευή για τη Βενεζουέλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν.

Ο Σάναχαν υπενθύμισε δε τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι. «Όλες σημαίνει όλες. Θέλω να αποφύγω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με όσα θα μπορούσαμε ή όχι να κάνουμε, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σχέδιά μας (…) έχουν βάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για στρατιωτική επέμβαση.

Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει επιλογές «προσαρμοσμένες» στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας που υποδέχθηκε στο Πεντάγωνο στελέχη του επιτελείου εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου.

«Εφόσον οι συνθήκες αλλάξουν, θα προβούμε σε τροποποιήσεις και προσαρμογές» εξήγησε ο Σάναχαν, που μίλησε σε δημοσιογράφους, αρνούμενος, ωστόσο, να κάνει περαιτέρω διευκρινίσεις για τις επιλογές που εξετάζονται.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή το ταξίδι του στην Ευρώπη της κρίσης στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι συναντήθηκε το πρωί στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Τζον Μπόλτον και τον ναύαρχο Κρεγκ Φάλερ, που διευθύνει την αμερικανική διοίκηση για τη Νότια Αμερική (Southcom).

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ναυτικών δυνάμεων στα ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας, ο υπουργός περιορίστηκε να απαντήσει ότι «υπάρχει πολύ νερό εκεί πέρα».

Για «εξελίξεις» στη Βενεζουέλα, εντός των επόμενων ημερών, με αναφορά για «έσχατο» μέτρο έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox Business, επαναφέροντας το σενάριο για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.