Αμερικάνικη έκθεση: Αλώβητο τo ISIS παρά το θάνατο Μπαγκντάντι

Αμερικάνικη έκθεση: Αλώβητο τo ISIS παρά το θάνατο Μπαγκντάντι

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διατήρησε όλες του τις δυνατότητές παρά τον θάνατο του ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τόνισε σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη ανεξάρτητος θεσμός των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ «πιθανόν» θα επέτρεπε την αναγέννηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο θάνατος του Μπαγκντάντι την 27η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία δεν είχε σημαντική επίπτωση στην τζιχαντιστική οργάνωση, τόνισε στην έκθεσή του το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου, ανεξάρτητου οργανισμού αρμόδιου να διενεργεί εσωτερικές έρευνες στο πολυπλόκαμο σύστημα του υπουργείου Άμυνας.

Επικαλούμενο πληροφορίες από την αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) και το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM), κατά συνέπεια για τις δυνάμεις στο Ιράκ και στη Συρία, το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή σημειώνει ότι το ΙΚ «διατήρησε τη συνεχή του, με τη δομή διοίκησης και ελέγχου άθικτη, με μυστικά αστικά δίκτυα και παρουσία ανταρτών στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της Συρίας».

«Τόσο η CENTCOM όσο και η DIA έχουν συμπεράνει ότι ο θάνατος του Μπαγκντάντι δεν οδήγησε σε άμεση υποβάθμιση των δυνατοτήτων του ΙΚ», κατά το κείμενο.

Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναστείλει τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΙΚ μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, άνθρωπος-κλειδί για την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έπεσε νεκρός από επιδρομή των ΗΠΑ στο κρησφύγετό του στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

Παρά το ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου που απαίτησε να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις και την εκπεφρασμένη βούληση για αυτό από στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ και οι ιρακινές δυνάμεις ξανάρχισαν στα τέλη Ιανουαρίου τις επιχειρήσεις από κοινού με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή επισημαίνει ότι δεν είναι «σαφές» εάν υπήρξε κάποια επίπτωση εξαιτίας αυτής της διακοπής, ενώ υπογραμμίζει ότι η επανέναρξη των κοινών επιχειρήσεων δεν εγγυάται απαραιτήτως τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ πιο μακροπρόθεσμα.

Όμως «χωρίς αμερικανική στρατιωτική παρουσία η αναγέννηση του ΙΚ είναι πιθανή», επιμένει η έκθεση, επικαλούμενη την ανάλυση της DIA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ