Κλείσιμο

Αμερικανικές πιέσεις στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν η σύστασή τους προς την Τουρκία να αποφύγει τη συνεργασία με το Ιράν στον ενεργειακό τομέα, υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει να συνεργασθεί με άλλες χώρες της περιοχής που διαθέτουν φυσικό άεριο αλλά και καθεστώτα υπεύθυνα απέναντι στη διεθνή κοινότητα, όπως το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν.

Δεν υπάρχει έλλειψη αερίου στην περιοχή. Το θέμα είναι να αναπτυχθεί (ο τομέας) με υπεύθυνο τρόπο σε συνεργασία με κράτη που είναι πολιτικά σταθερά και υπεύθυνα απέναντι στη διεθνή κοινότητα, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Ενεργειακών και Γεωργικών υποθέσεων των ΗΠΑ Ρούμπεν Τζέφρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρακολούθησε μία περιφερειακή διάσκεψη με θέμα την ενέργεια.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Ρος Ουίλσον, όταν ερωτήθηκε εάν η Τουρκία υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει κυρώσεις σε περίπτωση που ακολουθήσει τα σχέδιά της να επενδύσει στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, απάντησε ότι δεν είναι ώρα για υποθέσεις.

Ένα 48ωρο νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν είναι δυνατό να διακόψει τη συνεργασία με το Ιράν, απαντώντας εμμέσως στον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος προ ημερών κάλεσε την Άγκυρα να θυσιάσει τους επιχειρηματικούς της δεσμούς με το Ιράν, ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα να αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν κατέχει ήδη τη δεύτερη θέση στους προμηθευτές ενέργειας της Τουρκίας μετά τη Ρωσία και η Ουάσινγκτον έχει θορυβηθεί με την πρόσφατη ανακοίνωση της Άγκυρας ότι σκοπεύει να αυξήσει τη συνεργασία της με την Τεχεράνη στον ενεργειακό τομέα, επενδύοντας από τον επόμενο χρόνο 3,5 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη των ιρανικών πηγών αερίου του Νότιου Παρς.
Πηγή: skai.gr