Αμερικανικά εγκώμια για Ελλάδα

Εγκώμια για την προσήλωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση της μάστιγας της παράνομης διακίνησης παιδιών, εκφράζει ο πρόεδρος της οργάνωσης International Centre for Missing and Exploited Children, Έρνι Άλεν, σε επιστολή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα \"Ουάσιγκτον Τάιμς\".

Σημειώνει με έμφαση ότι, λόγω της στρατηγικής της θέσης, η ενεργός συμμετοχή και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης προσώπων είναι όχι μόνο επίκαιρη, αλλά και κρίσιμη, ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσω των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διακινούνται ετησίως οι 200 χιλιάδες από το σύνολο των 4 εκατομμυρίων γυναικών και παιδιών, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, παγκοσμίως.

Ο κ. Άλεν, η οργάνωση του οποίου συνεργάζεται στενά με οργανώσεις και κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου, επαινεί τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Μαλλιά για άρθρο του τελευταίου κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο \"Η ντροπή της διακίνησης ατόμων\".

Η επιστολή τονίζει ότι η παράνομη διακίνηση γυναικών και παιδιών συνιστά την σύγχρονη εκδοχή της δουλείας, ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στην ΝΑ Ασία και την Κεντρική Αμερική, αλλά εκδηλώνεται ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου 100.000 έως 300.000 παιδιά είναι αιχμάλωτα του δικτύου σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η οποία, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών της -παιδική πορνογραφία, παιδική πορνεία, παράνομη διακίνηση παιδιών-- αποτελεί μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ελλάδα, τονίζει η επιστολή, καταδικάζει ολοένα και περισσότερους διακινητές ανθρώπων, έχει ιδρύσει ομάδες δράσης κατά της παράνομης διακίνησης προσώπων και χρηματοδοτεί την ειδική εκπαίδευση χιλίων αστυνομικών κατά του φαινομένου, ενώ το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων περιλαμβάνει μέτρα για το συντονισμό των προσπαθειών των αρχών και των ΜΚΟ στην περιοχή της Βαλκανικής, την δημιουργία χώρων υποδοχής για τα θύματα και την σύναψη διμερούς συμφωνίας με την Αλβανία.

Η δε ελληνική νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας όχι μόνο ποινικοποιεί την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και την δουλεία, αλλά επιπλέον πασχίζει για την προστασία των θυμάτων και την καταπολέμηση της σχετικής ζήτησης. Ενθαρρύνουμε και άλλες χώρες να δουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου ο κόσμος να γίνει για όλα τα παιδιά ασφαλέστερος, καταλήγει ο επιστολογράφος.
Πηγή: skai.gr