Αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις ανταρτών στο Τικρίτ

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και θωρακισμένα οχήματα έπληξαν σήμερα θέσεις για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι είναι κρησφύγετα ανταρτών στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν την πόλη Τικρίτ μετά από την χθεσινή κατάρριψη ενός αμερικανικού ελικοπτέρου και τον θάνατο έξι αμερικανών στρατιωτικών.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που φοβάται για την ασφάλεια του προσωπικού της στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τα γραφεία της στην Βαγδάτη και την Βασόρα.
Στο βόρειο Ιράκ,ο αμερικανός στρατός ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας από τους πρώην σωματοφύλακες του Σαντάμ κοντά στην πόλη Κιρκούκ.
Το όνομα του συλληφθέντος δεν έγινε γνωστό παρά μόνο ότι «εμπλέκεται σε δραστηριότητες εχθρικές προς τον συνασπισμό».

Ικανοποίηση στο Ιράκ για την απόφαση της Αγκυρας να μην στείλει στρατεύματα

Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν περισσότερες χώρες να στείλουν ενισχύσεις στο Ιράκ, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες πως δεν θα στείλει στρατεύματα στην χώρα. Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε τον περασμένο μήνα ψηφίσει υπέρ της αποστολής στρατευμάτων, αλλά το διορισμένο από τις ΗΠΑ ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο εναντιώθηκε. Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Χοσιγιάρ Ζεμπάρι-Κούρδος-χαιρέτισε την απόφαση της Αγκυρας.
Εκπρόσωπος του Κυβερνητικού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους στην Βαγδάτη ότι το σώμα χαιρετίζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην αποστείλει στρατεύματα. ``Για το Συμβούλιο η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν επιτρέπουν την παρουσία ξένων δυνάμεων. Η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν οι Ιρακινοί θα αναλάβουν οι ίδιοι το θέμα της ασφάλειας``, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Υποψίες για μαζικούς τάφους με περίπου 300.000 πτώματα
Ιρακινοί και αμερικανοί ερευνητές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν υποψίες ότι το Ιράκ δημιούργησε περί τους 260 ομαδικούς τάφους στους οποίους υπάρχουν οι σοροί τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.
Κατά την διάρκεια σύσκεψης ανέφεραν ότι η αναγνώριση των πτωμάτων και η προετοιμασία αποδεικτικών στοιχείων για τα δικαστήρια μπορεί να απαιτήσει χρόνια και εκατομμύρια δολάρια.
``Εχουμε πληροφορίες για περίπου 260 μαζικούς τάφους και έχουμε επιβεβαιώσει περίπου σαράντα``, δήλωσε η Σάντρα Χόντγκινσον διευθύντρια του `Προγράμματος Δράση για Μαζικούς Τάφους` της Προσωρινής Αρχής του Συνασπισμού(CPA).
``Πιστεύουμε, βασιζόμενοι σε όσα Ιρακινοί μας ανέφεραν ότι υπάρχουν περίπου 300.000 πτώματα και αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός στις εκτιμήσεις μας``, ανέφερε. ``Στην Βοσνία, έχουν τώρα περάσει οκτώ η εννέα χρόνια από παρόμοιες θηριωδίες και μόνο περί τα 8.000 πτώματα έχουν βρεθεί από τα περίπου 30.000.Εδώ στο Ιράκ υπάρχουν 300.000``,ανέφερε η Χόντγκιστον, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κάλεσε η CPA μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν τον Απρίλιο.
Πηγή: skai.gr