Αμείωτο το αντιαμερικανικό αίσθημα

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ, ο αντιαμερικανισμός σε όλο το κόσμο δεν λέει να κοπάσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Πιου, που πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες του κόσμου, ο αντιαμερικανισμός εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονος στις μουσουλμανικές χώρες και αυξάνεται στις Ευρωπαϊκές.
Οι αμερικανοί ερευνητές ανέμεναν μείωση του αντιαμερικανισμού ένα χρόνο μετά τον πόλεμο. Όμως, όπως φαίνεται από την δημοσκόπηση, διάχυτη είναι η οργή στον μουσουλμανικό κόσμο. Ταυτόχρονα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ο αντιαμερικανισμός αυξάνεται. Στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία περισσότερος κόσμος είναι τώρα κατά του πολέμου σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, όταν κατέρρευσε το καθεστώς στη Βαγδάτη.
Παράλληλα, υπάρχει σημαντική υποστήριξη μεταξύ των Μουσουλμάνων για τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Ακόμη και στην Τουρκία το ένα τρίτο υποστηρίζει επιθέσεις αυτοκτονίας κατά αμερικανικών στόχων.
Ένα μεγάλο ποσοστό χιλιάδων πολιτών σε εννέα χώρες πιστεύει ότι ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο έλεγχος του πετρελαίου και η παγκόσμια κυριαρχία.
Πηγή: BBC Greek
Πηγή: skai.gr