Αλβανικές απειλές στο Κόσοβο

Η οργάνωση \Αλβανικός Εθνικός Στρατός\ (ANA) προειδοποίησε ότι θα αναλάβει τον έλεγχο του βορείου τμήματος του Κοσόβου, εάν έως την 1η Νοεμβρίου δεν το πράξουν η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR), η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK), η αστυνομία του Κοσόβου και το Σώμα Προστασίας Κοσόβου.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γκαντούρ Αντίλι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτό σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Πρίστινας \Epoka e re\ και διευκρίνισε ότι οι ένοπλοι και μασκοφορεμένοι άνδρες, που εμφανίστηκαν πρόσφατα σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Κοσόβου, είναι κάτοικοι χωριών στην περιοχή των διοικητικών συνόρων Κοσόβου Σερβίας.

Στόχος τους, είπε ο Αντίλι, είναι να προστατεύσουν τον αλβανικό πληθυσμό στη συγκεκριμένη περιοχή, ο οποίος, όπως υποστήριξε, \είναι συνεχώς εκτεθειμένος σε προκλήσεις της σερβικής αστυνομίας και του σερβικού στρατού\.

Ο Αντίλι ανέφερε ότι \ο αλβανικός λαός είναι οργανωμένος καλύτερα από ποτέ\ και σημείωσε ότι στα μέλη του ANA δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνουν χρήματα από τους συμπολίτες τους για τις δραστηριότητές τους.

Ο ANA είναι οργάνωση, την οποία ο πρώην επικεφαλής της UNMIK Μίκαελ Στάινερ, ανακήρυξε τρομοκρατική έπειτα από απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών στην περιοχή του Κοσόβου.

Οι ΗΠΑ θέλουν \με κάθε τίμημα\ να εμποδίσουν τους Αλβανούς του Κοσόβου να αποδεχθούν ένα συμβιβασμό για το καθεστώς της επαρχίας αυτής, δηλώνει ο σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνησή του.

\Οι καθημερινές δηλώσεις για μια μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έχουν σκοπό να εμποδίσουν με κάθε τίμημα τους Αλβανούς του Κοσόβου να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό για την επαρχία\, κρίνει ο Κοστούνιτσα, κατηγορώντας επίσης τις ΗΠΑ ότι ενεργούν ανοιχτά για να πετύχουν το διαμελισμό της Σερβίας.

\Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βομβάρδισαν βίαια και παράνομα τη Σερβία (αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΜαρτίουΙουνίου 1999) και έφεραν τα στρατεύματά τους στο Κόσοβο για να υπεξαιρεθεί το 15% του εδάφους μας\, σημειώνει.

\Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να είναι ένα λάφυρο πολέμου του ΝΑΤΟ και ότι τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Σερβίας θα παραμείνουν αμετάβλητα όσο θα υπάρχει ο Χάρτης του ΟΗΕ\, καταλήγει.

Πηγή: skai.gr