Αλβανία: Συμφωνία με Ernst & Young για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση της Αλβανίας υπέγραψε συμφωνία με την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young για να συμβάλει στην καταπολέμηση της ενδημικής φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, οι αλβανικές αρχές έχουν πενταπλασιάσει το ύψος του κατασχεθέντος πλούτου που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες από την ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές το 2013.

«Η αλβανική αστυνομία πάγωσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 εκατ. ευρώ τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε αλβανός αξιωματούχος.

«Εχουμε κάνει πολλά, αλλά νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε πολύ περισσότερα διότι υπάρχει ακόμη χρήμα εκεί έξω που ανήκει στον λαό και την χώρα και βρίσκεται τώρα σε χέρια όπου δεν έπρεπε να βρίσκεται», δήλωσε ο Εντι Ράμα κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την Ernst & Young.

Η μαύρη οικονομία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της Αλβανίας παρά την κυβερνητική καμπάνια για την έκδοση αποδείξεων για όλες τις αγοραπωλησίες, ενώ η φοροδιαφυγή αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ ή 810 εκατομμύρια ευρώ και ισούται με το εξαπλάσιο του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επικεφαλής της ομάδας της Ernst & Young θα είναι ένας Αμερικανός που έχει εργασθεί για το FBI και ένας Γερμανός που διηύθυνε την υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος της χώρας του.
Πηγή: skai.gr