Αλβανία: Προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών διέρρευσαν στο διαδίκτυο - Έρευνα διέταξε η εισαγγελία

Οι εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή και την ανάρτηση, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που είδε τις λίστες.

Στα δεδομένα που κυκλοφόρησαν ευρέως περιλαμβάνονται τα ονόματα των ατόμων, των εργοδοτών τους, ο μισθός τους και ο αριθμός του τηλεφώνου τους.

Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμάται ότι 700.000 άνθρωποι έπεσαν θύματα αυτής της διαρροής. Μεταξύ αυτών είναι τραπεζικοί υπάλληλοι, διευθυντές επιχειρήσεων, δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού, καθώς και δημοσιογράφοι.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος Ίλιρ Μέτα είναι επίσης μεταξύ εκείνων τα προσωπικά στοιχεία των οποίων άρχισαν να κυκλοφορούν από την Τετάρτη στο WhatsApp και σε άλλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα» ανέφερε η εισαγγελία των Τιράνων.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν οι διακομιστές πολλών υπηρεσιών, όπως της εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για «κυβερνοεπίθεση» και ότι η διαρροή οργανώθηκε εκ των έσω, από άτομα που είχαν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί εξονυχιστικά. «Ο στόχος ήταν να προκληθεί σύγχυση και να πληγεί η σταθερότητα», είπε.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που διαρρέουν μαζικά προσωπικά δεδομένα στην Αλβανία. Τον Απρίλιο, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, κυκλοφόρησαν σε μέσα ενημέρωσης τα στοιχεία περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις για αυτήν την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ