Αλβανία: Ο Μπερίσα επανεμφανίζεται προκαλώντας κρίση στην αλβανική αντιπολίτευση

Σοβαρή κρίση έχει ξεσπάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση της Αλβανίας μετά από ψηφοφορία για την αποπομπή του Προέδρου Λουλζίμ Μπάσα, που κέρδισε ο ιδρυτής του κόμματος, πρώην πρωθυπουργός και persona non grata στις Ηνωμένες Πολιτείες, Σαλί Μπερίσα το Σάββατο (11 Δεκεμβρίου).

Ο Μπάσα αρχικά είχε την υποστήριξη του Μπερίσα στη διαδοχή του κόμματος αλλά τα πράγματα άλλαξαν συλλήβδην στη συνέχεια.

Μετά την απόφαση να κηρύξει τον Μπερίσα persona non grata για «πράξεις διαφθοράς», «χρησιμοποιώντας την εξουσία του για δικό του όφελος» και άλλες ενέργειες που «υπονομεύσαν τη δημοκρατία στην Αλβανία», ο πρόεδρος Λουλζίμ Μπάσα τον απέπεμψε από την κοινοβουλευτική επιτροπή το Σεπτέμβριο μετά από πιέσεις των ΗΠΑ.

Ο Μπερίσα το θεώρησε προδοσία και απάντησε οργανώνοντας ψηφοφορία το Σάββατο σε Συνέλευση Εθνικού Κόμματος στα Τίρανα.

Κέρδισε 4.934 ψήφους για να αποπέμψει τον Μπάσα και όλη την ηγεσία που διορίστηκε από αυτόν. Περίπου 36 ψήφισαν κατά και λίγο περισσότεροι από 2.600 δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Η συνέλευση ενέκρινε επίσης νέα καταστατικά για την ακύρωση του αποκλεισμού του Μπερίσα από το κοινοβουλευτικό κόμμα και όλες τις αποφάσεις. Επιπλέον, η συνέλευση κάλεσε όλα τα μέλη του κόμματος σε εθνικό επίπεδο να απολύσουν τον Μπάσα σε ένα εθνικό δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, την Κυριακή, ο Μπάσα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος προτείνοντας την απόλυση 11 περιφερειακών ηγετών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που συμμετείχαν στη συνέλευση.

Επιπλέον, οι οπαδοί του έχουν προγραμματίσει να ψηφίσουν την ίδια ημέρα με το δημοψήφισμα του Μπερίσα. Δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της ψήφου του Μπερίσα.

Όσον αφορά το μέλλον της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσες ψήφους μπορεί να συγκεντρώσει ο Μπάσα την επόμενη εβδομάδα, καθώς και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα που κάλεσε ο Μπερίσα.

Το αποτέλεσμα για την Αλβανία είναι ότι αν συνεχιστεί η διαίρεση και οι εσωκομματικές συγκρούσεις, η χώρα θα μείνει ξανά χωρίς ενωμένη αντιπολίτευση, δημιουργώντας για άλλη μια φορά ένα de facto μονοκομματικό κράτος.

Τέλος, υπήρξαν και διαμαρτυρίες δημοσιογράφων, καθώς τους εμπόδισαν να κάνουν ρεπορτάζ για τη συνέλευση ή στη γύρω περιοχή.

Πηγή: euractiv.gr