Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στο Ιράκ

Στο πολιτικό περιθώριο φαίνεται να οδηγούνται οι σουνίτες στο Ιράκ, μετά τη νίκη των σιιτών οι οποίοι αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη στις εκλογές. Η σιιτική συμμαχία, που συγκροτήθηκε με τις ευλογίες του Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, πήρε το 48% των ψήφων και οι Κούρδοι το 25%. Με βάση τα ποσοστά αυτά, οι σιίτες θα ελέγχουν περίπου 170 από τις έδρες της εθνοσυνέλευσης και οι Κούρδοι περίπου 70, ενώ οι σουνίτες δίνουν μάχη για να καταλάβουν μόλις 10 έδρες.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι σιίτες δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν συνεργάτες εάν θέλουν να ελέγξουν το νέο κοινοβούλιο και να διασφαλίσουν την έγκριση του νέου Συντάγματος. Με άλλα λόγια η σιιτική πλειοψηφία οφείλει να τους αναθέσει στους σουνίτες κάποιο ρόλο στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα της χώρας.
Η αδυναμία της σιιτικής συμμαχίας να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να μετριάσει τις αυστηρές θρησκευτικές αρχές της, εάν θέλει να εξασφαλίσει τη συνεργασία των μη θρησκευτικών κομμάτων.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της ιρακινής κυβέρνησης, Μοουαφάκ αλ-Ρουμπάιε, σιίτης που έζησε εξόριστος επί Σαντάμ Χουσέιν, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως μία «σημαντική αλλαγή σελίδας για τους σιίτες».
Η σύνταξη του νέου Συντάγματος αναμένεται ότι θα είναι το θέμα που θα προκαλέσει τις πιο έντονες συζητήσεις στους προσεχείς μήνες, όχι μόνο γιατί πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί της ουσίας, αλλά και γιατί αν οι σουνίτες δεν έχουν ρόλο στη διαδικασία αυτή, μπορεί να ασκήσουν βέτο.
Πηγή: skai.gr