Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ: Πώς έφτασε μέχρι την καγκελαρία της Αυστρίας

Ο καγκελάριος πλέον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και πρώην υπουργός Εξωτερικών έγινε μέλος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) λίγο μετά την υπουργοποίησή του από τον Σεμπάστιαν Κουρτς τον Ιανουάριο του 2020.

Σε συνέντευξή του ο πρώην διπλωμάτης είχε πει στο αυστριακό περιοδικό Profil τον Σεπτέμβριο του 2020: «Είμαι πεπεισμένος για τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας». Στην ίδια συνέντευξη περιέγραψε τον εαυτό του ως «αστό εκ γενετής».

Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας προέρχεται από μια παλιά αυστριακή οικογένεια ευγενών που πήρε το όνομά της από το κάστρο Σάλενμπεργκ (Schallenberg) της Άνω Αυστρίας. Το οικογενειακό του εθνόσημο είναι ένα στεφανωμένο λιοντάρι. Ο Σάλενμπεργκ έκλεισε τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μερικά χρόνια. Δήλωσε ότι αυτός ο τύπος συγκρουσιακής επικοινωνίας βοηθά ελάχιστα και την τερμάτισε μονομερώς.

Γίνεται -όπως και ο Σοσιαλδημοκράτης (SPÖ) Κρίστιαν Κερν- καγκελάριος χωρίς να έχει εκτεθεί ποτέ σε εκλογές πριν διοριστεί στο αξίωμα αυτό. Θεωρείται πιστός φιλοαμερικανός και δεν απέκλινε από την στάση αυτή ούτε κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του 2020 υπάρχει η διατύπωση «Επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Είναι δεδηλωμένος φίλος του Ισραήλ.

Είναι γιος του πρώην διπλωμάτη και γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σάλενμπεργκ. Επειδή ο πατήρ Σάλενμπεργκ υπηρέτησε ως πρεσβευτής, ο Αλεξάντερ πέρασε τα παιδικά του χρόνια και την νεότητά του στην Ελβετία, στην Ινδία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο νέος Αυστριακός καγκελάριος φοίτησε μεταξύ άλλων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Pantheon-Assas και στο Κολλέγιο της Ευρώπης της βελγικής Μπριζ.

Εργάστηκε ως εκπρόσωπος Τύπου της υπουργού Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ και του υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ (αμφότεροι του ÖVP).

Έγινε στενός σύμβουλος του Σεμπάστιαν Κουρτς όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών το 2013.

Έγινε υπουργός Εξωτερικών λόγω του σκανδάλου «Ίμπιζα» και έγινε καγκελάριος λόγω του τελευταίου σκανδάλου διαφθοράς για το οποίο κατηγορείται ο παραιτηθείς Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ