Συνάντηση Αλ Σίσι-Μισέλ για τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ευρώπη και μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο

Στην ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πατάξουν τον θρησκευτικό φανατισμό, αλλά και για την πάταξη των μονομερών ενεργειών στη Μεσόγειο, που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, συμφώνησαν στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχαν χθες, Πέμπτη, στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Οι θρησκευτικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση με πράξεις εξτρεμισμού», τόνισε ο Αιγύπτιος ηγέτης, απορρίπτοντας τον στιγματισμό οποιασδήποτε θρησκείας με την τρομοκρατία. Προσέθεσε ότι απαιτείται διεθνής προσπάθεια για τον καθορισμό των αξιών της αποδοχής των άλλων, της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας για την οικοδόμηση γεφυρών κατανόησης, αναφέροντας ταυτόχρονα το παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Χώρα του Νείλου, απορρίπτοντας το φανατισμό και τη βία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε την προθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τη συνεργασία και τη διαβούλευση με την Αίγυπτο σε όλους τους τομείς, ιδίως την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ιδεολογιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία της δημιουργίας ενός «Φόρουμ για διάλογο», το οποίο θα συγκεντρώνει διάφορους φορείς από μουσουλμανικές και ευρωπαϊκές χώρες, με τη συμμετοχή θρησκευτικών θεσμών και από τις δύο πλευρές, με στόχο την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και του εξτρεμισμού, βασισμένων στα θεμέλια της ανοχής και της ειρηνικής συνύπαρξης, καθώς και τη διάδοση της γλώσσας του αμοιβαίου διαλόγου και του σεβασμού.

Οι Αλ Σίσι και Σαρλ Μισέλ συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό μονομερών ενεργειών που αντιτίθενται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου ή αντίστοιχα παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κάιρο Πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ