Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις σύμφωνα με νορβηγούς ερευνητές

Νορβηγοί ερευνητές θεμάτων άμυνας ανακάλυψαν έγγραφα που θα μπορούσαν να συνδέουν την Αλ Κάιντα με τις βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στη Μαδρίτη που στοίχισαν τη ζωή σχεδόν σε 200 ανθρώπους αυτήν την εβδομάδα, μετέδωσε η νορβηγική τηλεόραση.
Ερευνητές του Νορβηγικού Ιδρύματος Αμυντικών Ερευνών που έχουν ειδικευθεί στον εντοπισμό πρωτότυπων εγγράφων κα συνεντεύξεων της Αλ Κάιντα, δήλωσαν στο νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι NRK πως ανακάλυψαν ένα έγγραφο σε αραβικό site στο internet πέρυσι το οποίο περιγράφει τα στρατηγικά σχέδια της Αλ Κάιντα προκειμένου να αναγκάσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να φύγουν από το Ιράκ και υποδεικνύει την Ισπανία ως τον «αδύναμο κρίκο».
«Μόλις χθες ενώ εξετάζαμε παλιό υλικό προκειμένου να βρούμε διασυνδέσεις με την Ισπανία αντιληφθήκαμε τι κρατούσαμε στα χέρια μας», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, Μπράινγιαρ Λία, στο NRK.
«Είχαμε την εντύπωση πως τα έγγραφα αναφέρονταν κυρίως στην κατάσταση στο Ιράκ, αλλά εξετάζοντάς τα προσεκτικότερα είδαμε ότι αναφέρονται ειδικά στην εσωτερική πολιτική της Ισπανίας και στις εκλογές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, η σελίδα 42 του αραβικού εγγράφου έχει ως εξής: «Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις εκλογές στο έπακρο. Η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα το πολύ με τρεις επιθέσεις».
Το έγγραφο φέρεται επίσης να προβλέπει ότι οι άλλοι εταίροι του συνασπισμού θα ακολουθήσουν σαν τα «κομμάτια του ντόμινο» αν η Ισπανία αποσυρθεί από το Ιράκ.
Ισπανοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη για τις φονικές επιθέσεις της Πέμπτης στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA, όμως η οργάνωση αυτή αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις.
Μια ισλαμική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις με δήλωσή της σε αραβική εφημερίδα του Λονδίνου.
Πηγή: skai.gr