Ακύρωσε επίσκεψη ο υπό πίεση Μπόρις Τζόνσον λόγω κρούσματος Covid στην οικογένεια

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δε θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στην κομητεία Λάνκασιρ της ΒΔ Αγγλίας καθώς μέλος της οικογένειας του διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιο μέλος της οικογένειας νοσεί, αλλά ο κ. Τζόνσον ζει στην επίσημη κατοικία με τη σύζυγό του Κάρι Σίμοντς και τα δύο τους παιδιά, τον 20 μηνών Γουίλφρεντ και την πέντε εβδομάδων Ρόμι.

«Ο Πρωθυπουργός θα ακολουθήσει τις οδηγίες για τους εμβολιασμένους που έρχονται σε στενή επαφή με κρούσματα, περιλαμβανομένων των καθημερινών τεστ και του περιορισμού των επαφών με άλλους», προσθέτει η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την επομένη της απολογίας του Μπόρις Τζόνσον ενώπιον των βουλετών για την παρουσία του σε συγκέντρωση με ποτά στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020, εν μέσω απαγορευτικού, με προσκεκλημένους εργαζόμενους στο κτίριο.

Ο ισχυρισμός του Πρωθυπουργού πως νόμιζε ότι επρόκειτο για επαγγελματική συνάντηση λοιδορείται σήμερα από την πλειοψηφία των εφημερίδων και έχει διχάσει το Συντηρητικό Κόμμα.

Τρεις βουλευτές του κόμματος και ο ηγέτης των Συντηρητικών στη Σκωτία Ντάγκλας Ρος έχουν δημοσίως δηλώσει ότι η θέση του κ. Τζόνσον είναι πλέον μη βιώσιμη και θα πρέπει να παραιτηθεί. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο, μετά από πολύωρη σιωπή, σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν είτε σε ΜΜΕ είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στηρίζουν τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, υφυπουργός αρμόδιος για το κοινοβουλευτικό έργο, χαρακτήρισε τον κ. Ρος «ελαφρών βαρών» πολιτικό.

Έντονη συζήτηση προκαλεί σήμερα, πάντως, η χαρακτηριζόμενη ως «χλιαρή» έκφραση στήριξης στον Πρωθυπουργό από τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, κατά πολλούς τον επικρατέστερο διάδοχο στην ηγεσία του κόμματος.

Η ειλικρίνεια της απολογίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή τίθεται περαιτέρω εν αμφιβόλω από το δημοσίευμα των Times που αναφέρει ότι αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Μπόρις Τζόνσον είπε σε βουλευτές του ότι δεν πιστεύει πως προσωπικά έκανε κάτι κακό και ότι η κυβέρνηση «δέχεται κριτική για κάτι που δεν αξίζει».

Η δυσαρέσκεια των πολιτών, πάντως, επιβεβαιώνεται με κάθε νέα δημοσκόπηση. Έρευνα της YouGov για τους Times δίνει προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς στην πρόθεση ψήφου, με 38% έναντι 28% για τους Συντηρητικούς. Είναι το μεγαλύτερο προβάδισμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση από το τέλος του 2013.

Η δημοσκόπηση, που έγινε πριν από την απολογία Τζόνσον, δείχνει ότι έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως ο Πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί, περιλαμβανομένου του 38% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών. Το 78% την ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι Μπόρις Τζόνσον είναι ειλικρινής στις απαντήσεις του για τα καταγγελλόμενα πάρτι.

Πηγή: skai.gr