Κλείσιμο

Ενόχληση Ακσόι για την αναβάθμιση της Κύπρου σε στρατιωτικό εταίρο των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι αντέδρασε προχωρώντας σε νέες δηλώσεις για την Κύπρο και το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και για τη θέση των ΗΠΑ, έπειτα από τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, τονίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφές τις θέσεις της στην Άγκυρα. 

Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει αντιπαραγωγικές τις ενέργειες της Τουρκίας και επισημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το ίδιο με την Τουρκία το Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, έκανε λόγο για αναβάθμιση της Κύπρου σε «στρατιωτικό εταίρο» στο πλαίσιο της νέας μεσογειακής στρατηγικής των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε λέγοντας πως «τέτοια βήματα δε συμβάλλουν στην επίλυση του κυπριακού, αλλά μάλλον οδηγούν στην περαιτέρω ενίσχυση της ασυμβίβαστης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.»

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Είναι σαφές ότι βήματα, που δεν προστατεύουν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα βοηθήσουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης αλλά και στη δημιουργία κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης ο Χαμί Ακσόι δήλωσε: «Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συμπεριέλαβαν την ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία)στο Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) σύμφωνα με τους νόμους περί πιστώσεων για το οικονομικό έτος 2020. Υποστηρίζουμε την στάση που επέδειξαν οι αρχές της ‘ΤΔΒΚ’ σε αυτό το ζήτημα. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στη σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ, ότι η ίση μεταχείριση των δύο πλευρών στη Nήσο είναι αρχή των ΗΕ.»

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του τούρκου Προέδρου τοποθετήθηκε και για τη Θράκη λέγοντας πως « μπορούμε να μιλήσουμε για τα ζητήματα του Αιγαίου και το θέμα των τούρκων της δυτικής Θράκης.
 

Πηγή: skai.gr