Αξιωματούχος Υπ. Μεταφορών Βρετανίας σε ΣΚΑΪ: Yπέρ καραντίνας για αφίξεις από Τήνο και Σέριφο

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη να τεθεί σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες σε περίπτωση που ταξιδέψει στην Αγγλία από τα επτά ελληνικά νησιά που τοποθετήθηκαν στη λίστα της καραντίνας από τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε στο ΣΚΑΙ αξιωματούχος του Υπουργείου Μεταφορών στο Λονδίνο.

Στην επισήμανση ότι η Αγγλία δε διαθέτει αεροπορική σύνδεση με την Τήνο και τη Σέριφο, γεγονός που για ορισμένους σχολιαστές και τουρίστες καθιστά την απόφαση περί καραντίνας ακατανόητη, ο αξιωματούχος απάντησε πως όλοι οι ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν τη φόρμα εντοπισμού επιβάτη πριν από το ταξίδι τους και να δηλώνουν όλες τις χώρες και περιοχές στις οποίες βρέθηκαν το 14ήμερο πριν από την επιστροφή τους επί βρετανικού εδάφους.

«Η φόρμα εντοπισμού επιβάτη θα ανανεωθεί ώστε να απαιτεί από τον ταξιδιώτη να αποκαλύπτει όλα τα νησιά που θα έχει επισκεφθεί, όταν υπάρχουν νησιά τα οποία αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από την υπόλοιπη χώρα ως προς τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους», είπε ο αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών στο ΣΚΑΙ.

«Οποιοσδήποτε δε συμμορφώνεται διαπράττει ποινικό αδίκημα και θέτει φίλους, συγγενείς και το κοινό σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ερώτημα τι αναφέρουν ακριβώς τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η απόφαση για επιβολή καραντίνας στις αφίξεις ειδικότερα από την Τήνο και τη Σέριφο, ο ίδιος αξιωματούχος παρέπεμψε χωρίς λεπτομέρεια στις εκτιμήσεις από το Ενιαίο Κέντρο Βιοασφάλειας και την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας με βάση τις οποίες «υποδεικνύεται ένας σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο» από τα επτά ελληνικά νησιά.

«Υπήρξαμε από την αρχή ξεκάθαροι ότι οι επιβάτες θα χρειάζεται να θέτουν εαυτόν σε απομόνωση εάν έχουν επισκεφθεί ή αν έχουν κάνει στάση σε μια χώρα ή περιοχή που δε βρίσκεται στη λίστα των ταξιδιωτικών διαδρόμων εντός των 14 ημερών πριν αφιχθούν στην Αγγλία», συμπλήρωσε ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.