Ακριβή η διαβίωση στη Μόσχα

Η Μόσχα παραμένει και το 2007 για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο η πιο ακριβή πόλη σε ότι αφορά το κόστος διαβίωσης για τους ξένους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου Συμβουλών για τους Ανθρώπινους Πόρους Μέρσερ.

Η έρευνα που έγινε σε 143 πόλεις με την εξέταση 200 τομέων του κόστους διαβίωσης, όπως η κατοικία, οι μεταφορές, η σίτιση, η ένδυση, ο οικιακός εξοπλισμός και η διασκέδαση, έδειξε ότι η ρωσική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή, μπροστά από το Λονδίνο-που ανέβηκε τρεις θέσεις-τη Σεούλ και το Τόκιο, που ήταν πρώτο το 2005.

"Η αλλαγή της ισοτιμίας του ρουβλιού σε σχέση με το δολάριο" και "η συνεχής αύξηση των τιμών των κατοικιών, πολλαπλασίασαν το κόστος ζωής για τους ξένους στη Μόσχα" αναφέρει η έκθεση.

Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε ως συνέπεια επίσης την αύξηση του κόστους διαβίωσης σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα ανέβηκε μάλιστα 30 θέσεις και έφτασε στην 29η θέση στον κόσμο

Το Παρίσι ανέβηκε δυο θέσεις και βρέθηκε φέτος στην 13η θέση. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη υποχώρησε πέντε θέσεις και βρίσκεται στην 15η στην παγκόσμια κατάταξη, αν και παραμένει η πλέον ακριβή για τους ξένους στη Βόρεια Αμερική. Το Λος Άντζελες βρίσκεται στην 42η θέση.

Ουδεμία άλλη πόλη της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται μεταξύ των 50 πρώτων πιο ακριβών για τους ξένους πόλεων, σύμφωνα με την έκθεση Μέρσερ.

Από τις ευρωπαϊκές πόλεις, εκτός του Λονδίνου, στην πρώτη δεκάδα είναι η Κοπεγχάγη (6η), η Γενεύη (7η), η Ζυρίχη (9η) και το Οσλο (10ο).

Στην Ασία, τέσσερις πόλεις (Σεούλ,Τόκιο,Χονγκ κονγκ και Οζάκα) φιγουράρουν μεταξύ των 10 πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο.Το Πεκίνο είναι στην 20η θέση και η Σανγκάη στην 26η.
Πηγή: skai.gr