Ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή στην Κύπρο

Τη δική του σφραγίδα στις αλλεπάλληλες ανιστόρητες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων για την εισβολή στην Κύπρο έβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς «ειρηνευτική επιχείρηση» τον Αττίλα.

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τα εμπάργκο, τις πιέσεις και τις απειλές που είχαμε υποστεί μετά την "ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου". Επειδή υποστηρίξαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για τρία ολόκληρα χρόνια δεν μας έδιναν τα αεροσκάφη που είχαμε ήδη καταβάλει το τίμημά τους, αλλά δεν μας παρέδιδαν και τα αεροσκάφη τα οποία είχαμε στείλει για συντήρηση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια εργοστασίου συντήρησης ευρωπαϊκών αεροσκαφών της Airbus.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, σχολίασε ότι ενώ μίλησε για το εμπάργκο του 1974, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μην πει τίποτα για το εμπάργκο που σήμερα έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Άγκυρα, μη παραδίδοντας τα αεροσκάφη F-35 λόγω της παραλαβής των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Εξήγησε ότι οι προκλητικές δηλώσεις των αξιωματούχων της Άγκυρας στοχεύουν να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ο οποίος δήλωσε:

«Η 20η Ιουλίου είναι μια σημαντική ημερομηνία. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι αδελφοί μας από τη "Βόρεια Κύπρο", οι Τουρκοκύπριοι κέρδισαν την ελευθερία τους.

Είναι η ημερομηνία που έλαβε τέλος η νοοτροπία της ΕΟΚΑ που ονειρεύτηκε την "Ένωση" και το παιχνίδι του διδύμου "εισβολέα" Ελλήνων-'Ελληνοκυπρίων', που προσπάθησε να κάνει μειονότητα τους "Τουρκοκυπρίους", πραγματικούς ιδιοκτήτες της νήσου με τα 500 χρόνια παρελθόντος, και να "σφετεριστεί" όλα τα δικαιώματά τους».

Στη σκιά των προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων της Άγκυρας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρώπης στην Κύπρο κατά την επίσκεψή της στο νησί. Επανέλαβε ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν θα δεχθεί την λύση της διχοτόμησης που στηρίζει η Άγκυρα.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είμαστε σταθεροί σε αυτό και άκρως ενωμένοι», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: skai.gr