Κλείσιμο

Ακαρπες διαπραγματεύσεις Βρετανίας - Ιρλανδίας

Οι διαπραγματεύσεις που αποσκοπούσαν στην αναβίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία και στην αποστράτευση των ανταρτών του IRA έληξαν χωρίς να επιτευχθεί τελική συμφωνία, δήλωσαν ο βρετανός και ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν αντίστοιχα.
«Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία όταν είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί, θα βρούμε έναν άλλο τρόπο να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Μπλερ σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της τριήμερης συνόδου στον πύργο του Λιντς στη νοτιοανατολική Αγγλία.
Ο Μπλερ είπε πως οι πολιτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τις ευρείας κλίμακας αλλαγές στη λειτουργία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, τις οποίες ζητούσε το σκληροπυρηνικό Δημοκρατικό Κόμμα των Ενωτικών Προτεσταντών.
«Δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσουμε πλήρη συμφωνία επί των θεσμικών θεμάτων», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Αχερν. «Η ελπίδα μας είναι ότι θα καταστεί δυνατό να κλείσουμε αυτό το κενό και έτσι να εξασφαλίσουμε μια συνολική συμφωνία που θα προνοεί την αποκατάσταση της συνέλευσης και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας. Ωστόσο, ειλικρινά, μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν στις αλλαγές στους θεσμού».
Ο Μπλερ υποστήριξε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την πίεση προς τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό να αφοπλισθεί. «Πιστεύουμε πως μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τερματισμό της παραστρατιωτικής δράσης και της κατάθεσης των όπλων», είπε.
Έριξε ωστόσο το γάντι στα κόμματα της επαρχίας. «Για εμάς, αυτό είναι το τέλος της λεπτομερούς διαπραγμάτευσης. Δε θα επιστρέψουμε για να διεξάγουμε άλλη μία μεγάλη λεπτομερή διαπραγμάτευση, επειδή ο καθένας γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις μας στα θέματα και τα μέρη το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά», είπε ο Μπλερ.
Πηγή: skai.gr