Νέες προκλήσεις Ακάρ: Παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών – Μην τεστάρετε τη δύναμη μας

Σκληρές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ.

Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Hürriyet δήλωσε : «Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήση 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που Δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».

Ο υπουργός  Άμυνας της Τουρκίας συνέχισε λέγοντας:  «Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς.

Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε οι Ακάρ.

Τρίτο γεωτρύπανο

«Τρίτο γεωτρύπανο στο δρόμο» αναφέρει η Τουρκική εφημερίδα Hürriyet  η οποία υποστηρίζει πως η Τουρκία αγόρασε και τρίτο γεωτρύπανο. Σύμφωνα με την εφημερίδα η TPAO αγόρασε σε πλειστηριασμό στη Βρετανία μόλις για 37.5 εκατ. δολάρια. Είναι Βραζιλιάνικη πλατφόρμα και η σημερινή του αξία είναι 120 εκατ. δολάρια.

Το νέο γεωτρύπανο είναι μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», τα οποία ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το Sertao το αγόρασε η τουρκική εταιρεία TPAO και μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.000 μέτρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στα σημεία που είχε συμφωνήσει με τη Λιβύη και πως θα αγοράσει 3ο γεωτρύπανο.

Πηγή: skai.gr