Αϊτή: Νέες συλλήψεις για τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ - Τεταμένη κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αϊτής συνέλαβαν και άλλους άνδρες που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στη δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσαν, σε ζωντανή σύνδεση, πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν περικυκλώσει τους ενόπλους από την Τετάρτη και διεξαγόταν σφοδρή μάχη, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς σήμερα η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Καταστήματα, τράπεζες, βενζινάδικα και άλλα μικρά μαγαζιά δεν άνοιξαν τα ρολά τους. Κλειστό παραμένει και το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπως και τα σύνορα με τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την ταυτότητα και τα κίνητρα των ενόπλων που γάζωσαν τον πρόεδρο Μοΐζ μέσα στο σπίτι του, τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. Η κυβέρνηση κήρυξε εθνικό πένθος διάρκειας δύο εβδομάδων.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις «μισθοφόρους», που φέρεται ότι μέλη αυτής της ομάδας.

Οι κάτοικοι, αποσβολωμένοι από τις εξελίξεις, προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πώς συνέβη η τραγωδία. «Πού πήγαν οι πάνοπλοι αστυνομικοί που παρακολουθούν νύχτα και μέρα τον πρόεδρο; Γιατί δεν αντέδρασαν;» διερωτήθηκε η Χούλια, μια 28χρονη δικηγόρος.

Έξω από ένα αστυνομικό τμήμα της Πεσιονβίλ, στα προάστια της πρωτεύουσας, κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί και επευφημούσαν τους αστυνομικούς για τη σύλληψη των δραστών, ζητώντας να τους παραδώσουν στο πλήθος για να τους λιντσάρουν.

Οι δράστες ήταν «επαγγελματίες» και υποδύονταν τους πράκτορες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ, αποκάλυψε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της Αϊτής στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Αϊτή