Αιθιοπία: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η κρίση στην Τιγκράι

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένη στην κρίση στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, θα διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, δήλωσαν χθες Τετάρτη διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως και η προηγούμενη, την 4η Μαρτίου. Τότε, Κίνα και Ρωσία είχαν εναντιωθεί στην ομόφωνη υιοθέτηση ανακοίνωσης που θα αξίωνε το «τέλος των βιαιοτήτων» στην Τιγκράι. Πεκίνο και Μόσχα θεωρούν ότι η ένοπλη σύρραξη στην επαρχία από τις αρχές του Νοεμβρίου είναι «εσωτερική υπόθεση» της Αιθιοπίας.

Σήμερα τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ αναμένεται να ακούσουν μια παρουσίαση της κατάστασης από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, τον Μαρκ Λόουκοκ, καθώς τα εμπόδια στη διανομή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό δεν έχουν αρθεί.

Στις αρχές Μαρτίου ο κ. Λόουκοκ απαίτησε η Ερυθραία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Τιγκράι. Ήταν η πρώτη φορά που αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στην εμπλοκή της Ερυθραίας στη σύρραξη.

Ο στρατός της Ερυθραίας κατηγορείται από υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη για τη διάπραξη φρικαλεοτήτων στην Τιγκράι που ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Η Ασμάρα απορρίπτει τις κατηγορίες.

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2020, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, ο Άμπι Άχμεντ, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), τις δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Τότε, είχε διαβεβαιώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωνόταν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ωστόσο στις αρχές του Απριλίου παραδέχθηκε ότι ο αιθιοπικός ομοσπονδιακός στρατός συνεχίζει να δίνει μάχες στην Τιγκράι, όπου το TPLF εφαρμόζει κατ’ αυτόν τακτικές «ανταρτοπολέμου».

Παραμένει άγνωστο πόσοι άνδρες του στρατού της Ερυθραίας παραμένουν στην επαρχία και εάν πράγματι αποχώρησε μέρος των δυνάμεών τους τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είχε διαβεβαιώσει ότι θα συνέβαινε ο αιθίοπας πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ