Αιθιοπία: Έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αιθιοπία να φύγουν αμέσως από τη χώρα αυτή, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να διευκολύνει την απομάκρυνσή τους με στρατιωτικά ή εμπορικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν αυτόν τον μήνα στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Αιθιοπία το συντομότερο δυνατόν και προσέφεραν «δάνεια επαναπατρισμού» σε όσους δεν διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους.

«Δεν υπάρχουν σχέδια να σταλούν αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην Αιθιοπία για να διευκολύνουν την εκκένωση ή να επαναλάβουν την επιχείρηση που κάναμε πρόσφατα στο Αφγανιστάν, η οποία ήταν, για πολλούς λόγους, μια μοναδική περίπτωση» ανέφερε σε δημοσιογράφους ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους από το Τιγκράι, τέθηκαν υπό κράτηση σε διάφορες πόλεις όλης της Αιθιοπίας την περασμένη εβδομάδα. Η Αιθιοπία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 2 Νοεμβρίου, έναν χρόνο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το πολιτικό κόμμα που ελέγχει την περιοχή Τιγκράι.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες επιτρέπει τη σύλληψη και κράτηση υπόπτων χωρίς δίκη, καθώς και τις έρευνες σε σπίτια χωρίς ένταλμα.

Ένα άλλο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής, ο Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αιθιοπία εντός των επόμενων ημερών. Οι ΗΠΑ θα συμβουλευτούν τους εταίρους τους για να διαπιστώσουν πώς μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες του Ομπασάντζο και αν έχει νόημα να επιστρέψει στην Αιθιοπία και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζέφρι Φέλτμαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ