Αίρονται τα μέτρα κατά πανδημίας στις 19 Ιουλίου στην Αγγλία- Πάνω από 30.000 τα κρούσματα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ επιβεβαίωσε πως στις 19 Ιουλίου καταργούνται στην Αγγλία σχεδόν όλοι οι νομικοί περιορισμοί κατά της πανδημίας, πλην της υποχρέωσης απομόνωσης σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο φορέα.

Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο κ. Τζάβιντ αιτιολόγησε την απόφαση, που έχει γίνει δεκτή με επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις από επιστήμονες, λέγοντας ότι με βάση τα δεδομένα δεν πιστεύει ότι η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα θέσει το σύστημα υγείας NHS υπό μη διαχειρίσιμη πίεση.

Στο ερώτημα γιατί επιλέγεται αυτή η στιγμή, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά κάθε μέρα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δε θα υπάρξει «τέλεια» στιγμή για την πλήρη άρση των μέτρων διότι ο κορωνοϊός «δεν πρόκειται να εξαλειφθεί».

Συμπλήρωσε ότι οι σχολικές διακοπές και το καλοκαίρι προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για επιστροφή στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μαζί με την κατάργηση του ορισμού στον αριθμό των πολιτών που μπορούν να συναντώνται σε κλειστούς χώρους, την κατάργηση των ορίων χωρητικότητας σε μαζικές εκδηλώσεις και στην εστίαση, ο κ. Τζάβιντ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αρχίσουν «σταδιακά» να επιστρέφουν στο χώρο εργασίας τους αν εργάζονταν από το σπίτι.

Η νομική υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους επίσης αίρεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός «θα αναμένεται και θα συστήνεται» η χρήση της σε κλειστούς χώρους, στα μέσα συγκοινωνίας και σε συνθήκες συνωστισμού.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων θα ενθαρρύνονται να θέτουν ως όρο εισόδου την εμφάνιση «διαβατηρίων Covid», δηλαδή πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού ή αρνητικών τεστ ή αποδεικτικού ανάρρωσης από τον κορωνοϊό σε περιστάσεις «υψηλού ρίσκου».

Την άρση των μέτρων και περισσότερες λεπτομέρειες για το σκεπτικό της κυβέρνησης θα ανακοινώσει αργότερα απόψε και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σταθερά πάνω από 30.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού 

Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών κινήθηκε ξανά ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα, με 34.471 να επιβεβαιώνονται.

Σε κυλιόμενη επταήμερη βάση η αύξηση είναι της τάξης του 28%.

Οι θάνατοι του 24ώρου ήταν έξι, με την αύξηση την τελευταία εβδομάδα να φτάνει το 56%.

Στο 56% είναι και η αύξηση των εισαγωγών ασθενών Covid σε νοσοκομεία, όπου μέχρι την περασμένη Πέμπτη βρίσκονταν 2.731 φορείς.

Στο 87,2% έχει αυξηθεί το ποσοστό των ενηλίκων που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, συγκεκριμένα 45,9 εκ πολίτες.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι σχεδόν 34,9 εκ. ενήλικοι πολίτες, δηλαδή το 66,2% αυτών.

Πηγή: skai.gr