Αϊόβα: «Παίζει» μόνος ο Τραμπ - Ξεκινά η μάχη των Δημοκρατικών

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται πως θα είναι -με τεράστια διαφορά- ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μετέδωσαν το CNN και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, αφού συνάντησε πρακτικά μηδενική αντίσταση.

Οι δύο μάλλον άγνωστοι αντίπαλοι του Τραμπ στην εσωκομματική διαδικασία στην πολιτεία μετά βίας εξασφάλισαν ο καθένας το 1% των ψήφων, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «The New York Times», που σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει γνωστά τα αποτελέσματα από τα περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Αρκετές πολιτειακές οργανώσεις των Ρεπουμπλικάνων έχουν ήδη ακυρώσει τις αντίστοιχες διαδικασίες που θα οργανώνονταν φέτος, εξαιτίας της μεγάλης υποστήριξης που απολαύει ο πρόεδρος μεταξύ των μελών τους.

Ξεκινά η μάχη των Δημοκρατικών στην Αϊόβα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις στην πολιτεία Αϊόβα, την πρώτη όπου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να διαλέξουν ποιοι θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με την προσοχή προφανώς στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στη διαδικασία στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συνελεύσεις βάσης (caucuses), που μοιάζουν λίγο σαν συνελεύσεις δημοτών, άρχισαν τις διαδικασίες σε κάπου 1.700 τοποθεσίες στην μεσοδυτική αυτή πολιτεία των ΗΠΑ περί τις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμενόταν να αρχίσουν να γίνονται γνωστά εντός δύο ωρών το πολύ.

Πρόκειται για το έναυσμα μιας μακράς διαδικασίας για τους Δημοκρατικούς, που εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, όταν θα έχει αναδειχθεί ο ή η αντίπαλος του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην δήμαρχος Πιτ Μπούτιτζετζ και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν θεωρούνται τα φαβορί στην Αϊόβα με βάση δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από την ημέρα της εσωκομματικής διαδικασίας.

Η μάχη για την ανάδειξη του/της υποψηφίου των Δημοκρατικών αναμένεται να είναι μακρά, σκληρή και πιθανόν οδυνηρή για τους μνηστήρες του χρίσματος.

Οι οργανωτές ανέμεναν συμμετοχή-ρεκόρ στις διαδικασίες σε περίπου 1.700 σχολεία, δημοτικά κέντρα και άλλα κτήρια.

Η κυρίως λευκή, αγροτική Αϊόβα θα δώσει μόνο μια πρώτη ένδειξη για την πορεία της κούρσας των Δημοκρατικών, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να κερδίσουν τον νεοϋορκέζο μεγιστάνα που έγινε πρόεδρος. Θα κερδίσει κάποιος ή κάποια από τους κεντρώους, που προσπαθούν να προσελκύσουν ανεξάρτητους και δυσαρεστημένους Ρεπουμπλικάνους, όπως ο Μπούτιτζετζ, ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα), ή η γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ από τη Μινεσότα; Ή θα θριαμβεύσει κάποια από τις προσωπικότητες της πιο αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, όπως ο Σάντερς ή η Γουόρεν;

Μετά την Αϊόβα, η μάχη θα μεταφερθεί σε τρεις πολιτείες στις οποίες οι εσωκομματικές ψηφοφορίες θα γίνουν επίσης πολύ νωρίς στην κούρσα, μέσα στον Φεβρουάριο (Νιου Χάμσιρ, Νεβάδα, Νότια Καρολίνα).

Όποιος απομένει στην κούρσα ως τη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη (3η Μαρτίου), όταν θα ψηφίσουν 15 πολιτείες και περιοχές, θα κληθεί επίσης να αντιμετωπίσει τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος επέλεξε στρατηγικά να μη συμμετάσχει στις πρώτες ψηφοφορίες, αλλά να δώσει την έμφαση σε πολιτείες που αναδεικνύουν πολλούς αντιπροσώπους στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Ιούλιο, όταν θα αναδειχθεί και τυπικά ο υποψήφιος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διεξάγουν επίσης τις δικές τους συνελεύσεις βάσης στην Αϊόβα, πάντως ο Τραμπ — ο οποίος μπορεί να καυχιέται για το ποσοστό υποστήριξης περί το 90% που απολαύει μεταξύ των υποστηρικτών του GOP — στην πραγματικότητα δεν είναι αντιμέτωπος ούτε με υποψία απειλής από τους άλλους δύο διεκδικητές του χρίσματος του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ