Αιματηρή επίθεση ένοπλης οργάνωσης στο Κονγκό

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκατρείς στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κατά τη διάρκεια εφόδου ένοπλης οργάνωσης που κατηγορείται ότι έχει προκαλέσει τεράστιο εκτοπισμό πληθυσμών, ανέφεραν χθες Τρίτη συγκλίνουσες πηγές.

Οι άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη κατά τη διάρκεια εισβολής ενόπλων στην περιφέρεια Ντζουγκού. «Ο αρχικός, προσωρινός απολογισμός ανέρχεται σε επτά νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αντέλ Αλινγκί.

Οι επιθέσεις αποδόθηκαν σε μια ένοπλη οργάνωση που αυτοαποκαλείται Κοοπερατίβα για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO).

Εξάλλου 13 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό που είχαν τραυματιστεί την Κυριακή σε μάχες με μέλη της CODECO απομακρύνθηκαν χθες Τρίτη με ελικόπτερο της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κονγκό (MONUSCO), ενημέρωσε η τελευταία.

«Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε δύο μήνες», τόνιζε την 8η Μαΐου η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εξαιτίας της «τρέχουσας έξαρσης των βίαιων επιθέσεων εναντίον των τοπικών πληθυσμών».

Οι εκτοπισμένοι κατήγγειλαν ενέργειες «ακραίας βίας» οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 274 άμαχους αυτούς τους δύο μήνες, πρόσθεσε η UNHCR.

Στις αρχές Ιανουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούσαν σε έκθεσή τους πως πάνω από 700 άμαχοι είχαν σκοτωθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 στην Ιτούρι, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να διαπράττεται «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η CODECO διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της φυλής Λεντού (γεωργοί), που βρίσκεται σε διένεξη με μια άλλη κοινότητα, τους Εμά (κτηνοτρόφοι, έμποροι). Τα θύματα είναι κυρίως Εμά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό διαβεβαιώνει ότι εξόντωσε τους ηγέτες της CODECO και ότι απέσπασε τις κυριότερες βάσεις στρατηγικής σημασίας της ένοπλης οργάνωσης αφότου εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις πριν από σχεδόν έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ