Αίγυπτος: Ελεύθεροι θα αφεθούν οι εργαζόμενοι του πρακτορείου Anadolu

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου αποφάσισε την Πέμπτη να αφεθούν ελεύθεροι πέντε εργαζόμενοι του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, μία μέρα μετά τη σύλληψή τους στο Κάιρο με κατηγορίες για διασπορά «ψευδών ειδήσεων».

Την Τετάρτη, το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Αιγυπτίων και ενός Τούρκου που εργάζονταν στο γραφείο του Anadolu στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αποτελούσε μια βιτρίνα «για μια βάση χάκερς, στόχος των οποίων είναι να μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συλληφθέντες εργάζονταν «με στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα» της Αιγύπτου.

Ωστόσο, την Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας Χαμάντα αλ Σάουι σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αποφάσισε την αποφυλάκιση «τριών Αιγυπτίων και δύο Τούρκων», και όχι ενός Τούρκου.

Οι Αιγύπτιοι θα απελευθερωθούν με εγγύηση 10.000 αιγυπτιακών λιρών (567 ευρώ) και οι Τούρκοι θα παραδοθούν στην πρεσβεία τους για απέλαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι κατηγορίες εναντίον τους παραμένουν.

Στην Τουρκία, ο γενικός διευθυντής του Anadolu, Σενόλ Καζαντσί ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Τούρκου Χιλμί Μπαλτζί, που ήταν ο οικονομικός και διοικητικός υπεύθυνος του γραφείου του πρακτορείου στο Κάιρο.

«Ένας από τους τέσσερις συνεργάτες μας που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, ο Χιλμί Μπαλτζί, αφέθηκε ελεύθερος», είπε ο Καζαντσί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ