Αίγυπτος: Απελευθέρωση του συγγραφέα-επικριτή της κυβέρνησης Αλ Σίσι

Η σύλληψη του Αμπντούλ Χαλίκ Φαρούκ στις 21 Οκτωβρίου ήταν η πιο πρόσφατη μιας εκστρατείας εναντίον δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικριτών της κυβέρνησης που έχει προκαλέσει ευρεία καταδίκη από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψη του Φαρούκ, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως αντίτυπα του υπό έκδοση βιβλίου του, με τον τίτλο «Είναι στ' αλήθεια η Αίγυπτος φτωχή χώρα;», στο οποίο τοποθετείται επικριτικά για την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κατασχέθηκαν από τις αρχές στον εκδοτικό οίκο που σκόπευε να το τυπώσει.

Ο Φαρούκ είπε πως δικαστήριο του νότιου Καΐρου διέταξε τη Δευτέρα (χθες) την απελευθέρωσή του καθώς και εκείνην του ιδιοκτήτη του τυπογραφείου που εξέδωσε το βιβλίο του. Αφέθηκαν ελεύθεροι από τοπικό αστυνομικό τμήμα μετά την ακροαματική διαδικασία, πρόσθεσε.

Ο Φαρούκ πρόσθεσε πως η σύλληψή του εντάσσεται στο πλαίσιο «μιας εκστρατείας εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης» και η κατάσχεση του βιβλίου του ήταν μια ενέργεια «εκφοβισμού για λόγους ασφαλείας», που είναι παράνομη με βάση τους αιγυπτιακούς νόμους.

Δύο τοπικές εφημερίδες μετέδωσαν νωρίτερα την απελευθέρωση του Φαρούκ.

Αφότου ο στρατός υπό την ηγεσία του ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι το 2013 και ο Σίσι εξελέγη πρόεδρος το 2014, οι αρχές πατάσσουν κάθε διαφωνία με τρόπο που ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Οι υποστηρικτές του Σίσι ανταπαντούν ότι τα μέτρα των αρχών αποβλέπουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας έπειτα από χρόνια πολιτικής και οικονομικής κρίσης μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που εξανάγκασε σε παραίτηση τον Χόσνι Μουμπάρακ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ