Άγνωστα τα αίτια της ισχυρής έκρηξης στο Λεβερκούζεν

Άγνωστα τα αίτια της ισχυρής έκρηξης στο Λεβερκούζεν

H έκρηξη που συντάραξε σήμερα το πρωί το Λεβερκούζεν ήταν ισχυρή. Στη συνέχεια τεράστιο σύννεφο καπνού κάλυψε την πόλη, οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σε μονάδα καύσης απορριμμάτων στη βιομηχανική περιοχή Chempark του Λεβερκούζεν έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι στην εταιρεία Currenta, που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη μονάδα, αγνοούνται. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές 31 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ πέντε νοσηλεύονται στην εντατική. Μέχρι στιγμής τα αίτια που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη παραμένουν ασαφή.

Σε επιφυλακή όλη η περιοχή

«Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από το τραγικό συμβάν και τον θάνατο του υπαλλήλου μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Currenta, ενώ από την πλευρά του ο Λαρς Φρίντριχ, επικεφαλής του Chempark, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου: «Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να διασώσουμε τους ανθρώπους, η τύχη των οποίων αγνοείται». Ο δήμαρχος του Λεβερκούζεν έκανε λόγο για μια «τραγική στιγμή» για την πόλη του Λεβερκούζεν. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας η έκρηξη συνοδεύτηκε από «έκλυση υψηλής θερμότητας», ενώ σεισμογραφικό ινστιτούτο της περιοχής, περίπου 40 χλμ. από το συμβάν, κατέγραψε την έκρηξη.

Σύμφωνα με την Currenta η έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενή-τμήμα της μονάδας καύσης και η φωτιά έχει ήδη κατασβεστεί. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την ώρα, ενώ προς το παρόν έχουν αποκλειστεί αυτοκινητόδρομοι της περιοχής. Οι κάτοικοι του Λεβερκούζεν, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κολωνίας, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα. Το ίδιο προτρέπουν και άλλοι γειτονικοί δήμοι, όπως το Ντόρτμουντ, που απέχει 75 χιλιόμετρα από το Λεβερκούζεν.

Διερευνώνται τα αίτια, εν αναμονή απαντήσεων

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger το περιστατικό συνέβη ειδικότερα όταν δεξαμενή οργανικών διαλυτών στη μονάδα καύσης απορριμάτων έπιασε φωτιά. Η αστυνομία της Κολωνίας έκανε λόγο για «μεγάλη καταστροφή». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σε κάποια σημεία της πόλης η έκρηξη έγινε τόσο αισθητή, που έσπασε ακόμη και παράθυρα. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας όπως και ελικόπτερα. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της πυροσβεστικής σε δείγματα αέρα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανική περιοχή Chempark αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα στην Ευρώπη, εστιάζοντας στη χημική βιομηχανία. Πάνω από 70 εταιρείες έχουν την έδρα τους στο Λεβερκούζεν, το Ντόρμαγκεν και το Κρέφελντ-Ούρντιγκεν. Στο Λεβερκούζεν των 163.000 κατοίκων έχει επίσης την έδρα της ο κολοσσός Bayer, μια από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίας στη Γερμανία.

Δήμητρα Κυρανούδη (DW, tagesschau.de, n-tv)

Πηγή: DW