Κλείσιμο

Άγκυρα: Τελειωμένη υπόθεση η συμφωνία για S-400 .Τηρούμε τις υποσχέσεις μας

«Τελειωμένη υπόθεση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη συμφωνία για την αγορά των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, όπως είπε, να πείσουν αντ' αυτού την Άγκυρα να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα Patriot.

Μιλώντας στο CNN Turk o Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα αθετήσει ποτέ τις υποσχέσεις που έχει δώσει στη Ρωσία και ότι δεν την αφορούν αυτά που ισχυρίζονται οι άλλοι.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να είναι συμβατό με το σύστημα αεροπορίας και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και ότι η εμμονή της Τουρκίας μπορεί να αποτρέψει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων Lockheed Martin Corp F-35 στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η χώρα του «έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί διάφορα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και ότι οι άλλες πλευρές δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν κριτική γι' αυτό το θέμα στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία αναμένει να παραλάβει τους S-400 τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να παράσχει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τουλάχιστον μια ανεπίσημη απάντηση σχετικά με το εάν θα προχωρήσει με τη Ρωσική συμφωνία. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Τουρκία ανταποκρίθηκε στην έκκληση αυτή των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr