Άγκυρα προς Σουηδία, Φινλανδία: «Αυτές είναι οι απαιτήσεις μας – Να αρθεί το εμπάργκο όπλων»

Στις απαιτήσεις της Άγκυρας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

«Η Τουρκία λέει στη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι το PKK, το YPG και το PYD είναι όλες οι ίδιες τρομοκρατικές ομάδες, ενώ και η FETO (Γκιουλέν) είναι τρομοκρατική ομάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. 


«Η Τουρκία κάλεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων, για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια» ανέφερε ο Καλίν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος διεμήνυσε στις αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών που βρίσκονται στην Άγκυρα ότι αναμένει «σωστή εφαρμογή» των αρχών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ του 1999, των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης». 

«Η Τουρκία έχει δει θετική στάση όσον αφορά την άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές όπλων», δήλωσε δε ο προεδρικός εκπρόσωπος μετά από συνάντηση με τους Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους. «Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον» δήλωσε, αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων. 

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ ίσως γίνει και μια συνάντηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν προ 10 ημερών ήταν πολύ πιο σκληρός έναντι του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης.

Πηγή: skai.gr