Άγκυρα: Όλα έτοιμα για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία 

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για πιθανή στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία ώστε να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη» ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Η δημιουργία ασφαλούς ζώνης / διαδρόμου ειρήνης η οποία είναι απαραίτητη ώστε οι Σύροι έχουν μια ασφαλή ζωή συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής μας» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο. 

«Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα ανεχτούν ποτέ τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί» προειδοποιεί η Άγκυρα. 

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα για την παράταση ενός έτους της εξουσιοδότησής του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Η έγκριση του ψηφίσματος έρχεται ενόψει της σχεδιαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.


Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση στην Ουάσινγκτον, αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους στη Συρία αφήνοντας τους Κούρδους συμμάχους τους στο έλεος του τουρκικού στρατού.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι «εάν η Τουρκία κάνει οτιδήποτε που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω εντελώς και να εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις 13 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στο Συριακό μετά από πρόσκληση του αμερικανού προέδρου. Τη συνάντηση ανακοίνωσε μέσω twitter ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Πηγή: skai.gr